Kyrkskatt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kyrkskatt, varianter, uttal och böjningar av kyrkskatt

Kyrkskatt synonym, annat ord för kyrkskatt, vad betyder kyrkskatt, förklaring, uttal och böjningar av kyrkskatt.

Vad betyder och hur uttalas kyrkskatt

Kyrkskatt uttalas kyrk|skatt och är ett substantiv.

Kyrkskatt betyder:

Ordformer av kyrkskatt

Singular

kyrkskatt
obestämd grundform
kyrkskatts
obestämd genitiv
kyrkskatten
bestämd grundform
kyrkskattens
bestämd genitiv

Plural

kyrkskatter
obestämd grundform
kyrkskatters
obestämd genitiv
kyrkskatterna
bestämd grundform
kyrkskatternas
bestämd genitiv

Kyrkskatt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kyrkskatt

  1. Ordet prästost förekommer första gången i Dagligt allehanda som Smålands- eller så kallad prästost. På den tiden skulle bönderna betala ett så kallat tionde, en årlig kyrkskatt till prästen. I Småland som var ett av landets huvudområden för mjölk- och ostproduktion kunde osten tjäna som betalningsmedel för tiondet. Vanliga ostar gjordes på skummjölken men till prästen ville man ge det finaste man hade och därför gjordes den osten på oskummat mjölk. Man kallade osten prästost och man kunde till och med ha i lite grädde. (källa)
  2. Kyrkoavgiften (kyrkskatt) är en möjlighet att, via skattsedel, ge ekonomiska medel till trossamfund i Sverige. Det innebär att arbetsgivaren gör ett förhöjt skatteavdrag i samband med löneutbetalningen och att Skatteverket sedan betalar ut medlemsavgift till trossamfundet. Trossamfundet måste ha ett beslut från regeringen om detta (så kallad avgiftshjälp). Skatteverket har godkänt 17 trossamfund som man kan betala medlemsavgift "via skattsedeln" till, bl.a. följande trossamfund: Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan, Svenska Alliansmissionen, Evangeliska Frikyrkan, Stockholms katolska stift (Romersk-katolska kyrkan i Sverige), Frälsningsarmén och Pingströrelsen i Sverige. För medlemskap i vissa trossamfund krävs att man betalar/ger kyrkoavgift, bland annat Svenska kyrkan och Katolska kyrkan (d.v.s medlemsgrundande). I andra samfund är medlemskap och givande via kyrkoavgiften åtskilda, bland annat Evangeliska Frikyrkan och Pingströrelsen i Sverige. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.