Laglig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder laglig, varianter, uttal och böjningar av laglig

Laglig synonym, annat ord för laglig, vad betyder laglig, förklaring, uttal och böjningar av laglig.

Synonymer till laglig

Vad betyder och hur uttalas laglig

Laglig uttalas lag|lig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av laglig

Böjning (i positiv) laglig en ~ + subst. lagligt ett ~ + subst. lagliga den/det/de ~ + subst. laglige den ~ + mask. subst. Komparation lagligare en/ett/den/det/de ~ + subst. lagligast är ~ lagligaste den/det/de ~ + subst.

Laglig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Laglig på Engelska

  • legal - legal means, legal right

Hur används ordet laglig

  1. En systemknäckande hackare benämns dock med ett tydligare ord knäckare eller crackare (engelska: cracker). En sådan arbetar med att ta sig förbi olika former av säkerhetsspärrar i datorsystem. Det kan handla om att ta sig in i ett datornätverk eller bryta kopieringsskydd. En knäckare verksamhet kan vara både laglig och olaglig. En laglig knäckare kan till exempel arbeta med att granska ett säkerhetssystem i syfte att hitta brister åt en uppdragsgivare. (källa)
  2. I de flesta europeiska länder är hemundervisning en laglig möjlighet som ofta är okänd av såväl föräldrar som av företrädare för utbildningsväsendet. I vissa länder, såsom Irland, Italien och Spanien, ingårätten till hemundervisning i grundlagen. Spanien har nyligen ändrat sin skollag så att hemundervisning inte är tillåtet men det strids om detta. I Barcelona är det dock fortfarande tillåtet. I England fanns år 2004 ungefär 160 000 barn i hemundervisning, i Frankrike över 20 000 barn, medan de skandinaviska länderna har några hundra barn per land som hemundervisas. (källa)
  3. Inom juridiken har ordet kallelse en speciell innebörd med hänsyn till att i vissa fall särskilda formföreskrifter måste iakttas för att en laglig kallelse skall anses ha kommit till stånd, exempelvis vid kallelse av okända borgenärer, samt av parter, vittnen och sakkunniga vid rättegång i tviste- eller brottmål. (källa)
  4. Langning kallas den verksamhet att illegalt förse tredje person med alkohol, narkotika eller sprängmedel (som t.ex. fyrverkeripjäser) genom försäljning eller annat överlämnande, om denne ej har laglig rätt att inneha eller köpa dem. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.