Lasarettsdirektion Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lasarettsdirektion, varianter, uttal och böjningar av lasarettsdirektion

Lasarettsdirektion synonym, annat ord för lasarettsdirektion, vad betyder lasarettsdirektion, förklaring, uttal och böjningar av lasarettsdirektion.

Vad betyder och hur uttalas lasarettsdirektion

Lasarettsdirektion uttalas lasar|etts|di|rekt|ion och är ett substantiv.

Ordformer av lasarettsdirektion

Singular

lasarettsdirektion
obestämd grundform
lasarettsdirektions
obestämd genitiv
lasarettsdirektionen
bestämd grundform
lasarettsdirektionens
bestämd genitiv

Plural

lasarettsdirektioner
obestämd grundform
lasarettsdirektioners
obestämd genitiv
lasarettsdirektionerna
bestämd grundform
lasarettsdirektionernas
bestämd genitiv

Lasarettsdirektion är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lasarettsdirektion

  1. Vid 1800-talets slut fanns ofta endast en läkare vid varje sjukhus. Eventuellt kunde en assistentläkare finnas. Lasarettsläkaren Sverige utnämndes av Medicinalstyrelsen på lasarettsdirektionens förslag. Han fick inte inneha annan tjänst utan Medicinalstyrelsens särskilda tillstånd. I lasarettsdirektionen tjänstgjorde lasarettsläkaren som föredragande. Han deltog i diskussionerna men fick inte delta i besluten. (källa)
  2. Karl af Ekström var ordförande i Svenska cellulosaföreningen 1898–1912, i Källskärs Sågverks AB i Sandarne, i Karlstads Glasbruks AB, i AB Kliché, i älvstyrelsen på Klarälven, i AB Tekniska fabriken Guld, i AB Snabbstål, i AB Svensk Tvättmedelsindustri och i AB Familjetvätt 1890–1924. Han var ordförande i Grava kommunalstämma 1899–1905 och ledamot av Värmlands läns landsting. Han var medlem av lasarettsdirektionen i Karlstad, av taxeringsmyndigheten, kommunalnämnden, kyrko- och skolrådet samt i styrelsen för Kristinehamns enskilda bank 1903–1907 och arrendator av Cathrinebergs säteri 1885–1901. (källa)
  3. Byttner blev medicine kandidat vid Uppsala universitet 1914 och medicine licentiat vid Karolinska institutet i Stockholm 1919. Han blev provinsialläkare i Gammelstad 1921, kommunalfullmäktig i Nederluleå landskommun 1923, förste provinsialläkare i Norrbottens län 1926, medicinalråd och var chef för medicinalbyrån från 1930, blev ledamot av Norrbottens läns landstings förvaltningsutskott och Luleå lasarettsdirektion 1926. Han var sakkunnig åt socialvårdskommittén vid utredning om sjukkasseverksamhet 1938, ordförande i 1939 års stadsläkarutredning och i 1941 års barnmorskeutredning. (källa)
  4. Sundsvalls lasarettsdirektion hyrde 1776-1783 två bäddar för sjukvårdsändamål, tills stadens provincialmedicus Salberg flyttade till Härnösand. Krigsåren 1808-1809 används kronobränneriet på Holmgatan vid Åkroken i Sundsvall som fältlasarett och från 1842 som kurhus och lasarett, vilket sedermera blev Lindgrenska arbetsinrättningen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.