Ledbrosk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ledbrosk, varianter, uttal och böjningar av ledbrosk

Ledbrosk synonym, annat ord för ledbrosk, vad betyder ledbrosk, förklaring, uttal och böjningar av ledbrosk.

Vad betyder och hur uttalas ledbrosk

Ledbrosk uttalas led|brosk och är ett substantiv.

Ordformer av ledbrosk

Singular

ledbrosk
obestämd grundform
ledbrosks
obestämd genitiv
ledbrosket
bestämd grundform
ledbroskets
bestämd genitiv

Plural

ledbrosk
obestämd grundform
ledbrosks
obestämd genitiv
ledbrosken
bestämd grundform
ledbroskens
bestämd genitiv

Ledbrosk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ledbrosk

  1. Kontaktytorna är beklädda med ledbrosk på bägge benen som anpassar sin form till varandra vid belastning och verkar därmed som stötdämpare. Detta skyddar mot direkt slitage av skelettet. I det smala rummet mellan ledbrosket, den sk ledhålan, finns ledvätska som smörjer ledbrosket och minskar friktionen. I vissa leder finns en ledskiva som separerar hålrummet i två separata utrymmen. Ledskivan kallas antingen menisk i knä eller disk i ryggraden. Leden i sig omges av en skyddande hinna av bindväv som kallas ledkapsel. Denna hindrar leden från att förskjutas mer än vad leden tål. I ett av ledkapselns membran bildas ledvätskan som frisätts till ledhålan som förutom att smörja också ger ledbrosket näring och transporterar bort slaggämnen. Ledkapseln är ytterligare förstärkt och genomvävd med ligament och ibland även senor. (källa)
  2. Ledbrosk har vi i våra leder. Till exempel på rörben finns ledbrosk, det ena benet i en led har i regel en avrundad ledyta som heter ledhuvud. Den andra benets ledyta heter ledpanna och är skålformad. Båda ledytorna har ett tunt lager brosk, ledbrosk. Ledbrosket utgör en skyddande hinna för benändarna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.