Lek Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lek, varianter, uttal och böjningar av lek

Lek synonym, annat ord för lek, vad betyder lek, förklaring, uttal och böjningar av lek.

Synonymer till lek

Hittade 2 varianter av ordet lek:

Vad betyder och hur uttalas lek

Lek uttalas lek och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av lek

Singular

lek
obestämd grundform
leks
obestämd genitiv
leken
bestämd grundform
lekens
bestämd genitiv

Plural

lekar
obestämd grundform
lekars
obestämd genitiv
lekarna
bestämd grundform
lekarnas
bestämd genitiv

Lek1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas lek

Lek uttalas lek oböjligt och är ett adjektiv.

Lek betyder:

Ordformer av lek

Ordform(er) lek se artikeltexten

Lek2 är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Lek på Engelska

 • play - playful, party (parlour) game, children', s play
 • spawning
 • pack (deck) of cards

Hur används ordet lek

 1. Lek är en social aktivitet som utförs för nöjes skull, eller som social eller intellektuell träning. Denna aktivitet förknippas mest med barn (lekkamrat), men även många vuxna leker. Sport och spel (med eller utan dator) är former av lek som är vanliga i vuxen ålder. (källa)
 2. Tafatt (tagare) (finns ett flertal regionala namn) är en traditionell lek som kan utövas av två eller fler utövare. Den går ut på att minst en person (ibland kallad "ha'n", eg. "har den", och ibland kallad "den som är", "den som tar" eller "tagaren"), har till uppgift att springa ifatt och greppa tag i eller röra vid andra deltagare samtidigt som ett speciellt kodord utropas. Detta "kodord" överensstämmer ofta med lekens regionala namn. Om den som jagar lyckas med sin uppgift går uppdraget vidare till den greppade eller rörda deltagaren. Det eventuella jägarbandet utväxlas och leken fortsätter. Deltagarna som jagas kan för att väcka tagarens uppmärksamhet och jaktinstinkt ropa den klassiska tafattfrasen "du kan inte ta mig", som vanligen utropas med samma retfulla satsmelodi som i barnramsan Skvallerbytta bing bång. (källa)
 3. Sten, sax, påse, även klunsa, är en handlek som används i stället för att dra sticka, singla slant eller kasta en tärning för att fälla enkla avgöranden mellan två personer eller slumpmässigt utse någon för något ändamål. Till skillnad från verkligt slumpmässiga urvalsmetoder kan sten, sax, påse spelas med skicklighet om leken utförs många gånger i sträck, eftersom spelaren ofta kan känna igen och utnyttja motspelarens icke slumpmässiga beteende. (källa)
 4. Däremot förekom undantag då i Jämtland där vakstugor varit i bruk 1740 som dock så småningom skulle avta. Här beskrevs det att man till vaktstugan bjöd in både vänner och bekanta för att enligt katolsk medeltida tradition sjunga dödspsalmer som därefter åtföljdes av lek. Exempel på lekarna som under likvakan förekom beskrivs av prosten Broman som i sin dagbok redovisar sedens missbruk. (källa)
 5. Lekterapi är psykoterapi för barn som är baserad på lek. Den kan användas med enskilda barn eller med barn i en grupp. (källa)
 6. Lekstuga är ursprungligen en sammankomst för ungdomar och vuxna personer för lekar och dans. Särskilt vid jul ordnades lekstugor. (källa)
 7. Det snarlika begreppet sport är ofta mer inriktat på tävlingsmomentet, alternativt med relation till redskap, i modern svenska betyder ofta orden nästan samma sak. Andra relaterade ord är lek, spel och tävlan. (källa)
 8. Påstådd lek där en grupp män onanerar i en cirkel med en bulle mitten. Den som sist ejakulerat tvingas äta upp bullen. I England, USA och Australien är det inte en vandringsägen och där heter leken "soggy biscuit" och i leken används inte en bulle utan ett kex Flera elever har blivit avstängda i Australien och England för att de lekt leken. (källa)
 9. Under romartiden hade man en ryttarlek som kallades Troiae, vilken av Vergilius i Aeneiden liknas vid den "kretensiska labyrintens tusenfaldiga irrgång". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.