Ljusbåge Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ljusbåge, varianter, uttal och böjningar av ljusbåge

Ljusbåge synonym, annat ord för ljusbåge, vad betyder ljusbåge, förklaring, uttal och böjningar av ljusbåge.

Vad betyder och hur uttalas ljusbåge

Ljusbåge uttalas ljus|båge och är ett substantiv.

Ljusbåge betyder:

Ordformer av ljusbåge

Singular

ljusbåge
obestämd grundform
ljusbåges
obestämd genitiv
ljusbågen
bestämd grundform
ljusbågens
bestämd genitiv

Plural

ljusbågar
obestämd grundform
ljusbågars
obestämd genitiv
ljusbågarna
bestämd grundform
ljusbågarnas
bestämd genitiv

Ljusbåge är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ljusbåge

  1. Norsk Hydro grundades 1905 av Sam Eyde tillsammans med Kristian Birkeland som Norsk hydro-elektrisk kvælstoff aktieselskap för att exploatera deras patent på utvinning av kvävgas med elektrisk ljusbåge. En av de viktigaste produkterna var från början producering av norgesalpeter. (källa)
  2. Även om handtaget är isolerat så var metalldelarna vanligtvis oisolerade i början, vilket gjorde öppna brytare osäkra ur elsäkerhetssynpunkt. Vid högspänning kan, förutom risken att få en elstöt, gnistbildning i form av en ljusbåge uppstå, liknande den sortens gnistbildning som uppstår mellan ett elloks kontakt och strömskenan, vilket även det kan vara förenat med fara. De öppna brytarna ersattes med tiden av brytare som var inkapslade i ett hölje. (källa)
  3. Kvartslampa är en båglampa med kolv av kvartsglas, det vill säga glas av ren kvartssand utan tillsatser, som släpper igenom mycket av den ultravioletta strålning (UV-ljus) som ljusbågen alstrar. Ofta används en kvicksilverlampa där strömmen får kvicksilverångor att glöda, och vars ljusbåge är rik på ultravioletta strålar. Kvartslampan var en föregångare till vår tids solarielampor och användes under 1900-talet inom läkarvården, bland annat vid behandling av rakitis och tuberkulos. På grund av att man ofta använde en kvicksilverlampa blev detta en synonym för kvartslampa. En annan synonym var högsolslampa. (källa)
  4. Det finns en speciell startelektrod inuti lampan, som är inkopplad via ett motstånd. Tack vare detta behövs ingen startanordning, vilket är fallet med lysrör. Men den behöver ett driftdon för strömbegränsning. När lampan slås på sänder ljusbågsröret först ut ett blåviolett ljus för att bara en liten del av kvicksilvret är joniserat och trycket i ljusbågeröret är mycket lågt, då det mesta av ljuset är ultraviolett. Om lampan har en beläggning av fosfor så uppfattar man ljuset rosa i början, eftersom UV-strålarna omvandlas till det och andra synliga våglängder i stort sett saknas. Om det är en klar lampa uppfattas det lilla synliga ljuset som violett. Efter ett tag bildas en ljusbåge, detta medför att lampan blir varmare och trycket i ljusbågeröret blir högre. Ljusfärgen blir då mer inom ett spektrum som det mänskliga ögat kan se, eftersom spektrumet blir större ger lampan ett ljus som ser vitt ut (med en svag blå ton). Lampan har inte samma färgtemperatur hela tiden när den är tänd, den växlar lite i färgtemperatur. (källa)
  5. En ljusbåge är en kontinuerlig kraftig elektrisk urladdning genom luft, där den elektriska spänningen joniserat luften (se plasma) varvid den blivit elektriskt ledande. Den flödande strömmen hettar upp luften till många tusen grader, varvid den avger ljus och ljud. Ljusbågar inträffar naturligt i stor skala i åskblixtar, men utnyttjas i mindre skala i svetsning och även för viss belysning, se båglampa. Ljusbågar utnyttjas även i så kallade ljusbågsugnar där de används för att smälta metaller. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.