Locka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder locka, varianter, uttal och böjningar av locka

Locka synonym, annat ord för locka, vad betyder locka, förklaring, uttal och böjningar av locka.

Synonymer till locka

Vad betyder och hur uttalas locka

Locka uttalas locka och är ett verb -de  göra lockig; locka sig  fresta; övertala.

Ordformer av locka

Aktiv

locka
infinitiv
lockar
presens
lockade
preteritum
lockat
supinum
lockande
presens particip
locka
imperativ

Passiv

lockas
infinitiv
lockas
presens
lockades
preteritum
lockats
supinum

Perfekt particip

lockad en
~ + subst.
lockat ett
~ + subst.
lockade den/det/de
~ + subst.

Locka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Locka på Engelska

 • entice - specially reduced price, draw tourists to the city, make sby laugh, call the dog
 • curl - curl hair

Hur används ordet locka

 1. Hannarna har en utväxt framtill på nosen som ni kan se på bilden av hanen. Utväxten används för att göra ett brummande läte som görs specifikt för att skrämma andra hanar och etablera dominans. Dock är det brummande lätet inte det enda hanen kan göra utan den används även för att göra bubblor i vattnet som skall locka till sig honorna under parningssäsongen. (källa)
 2. Glassbilen kan antingen vara parkerad på en plats eller köra runt i en stad/stadsdel med flera planerade stopp. Den sistnämnda har ofta en inbyggd högtalare så att en jingel eller ett meddelande kan sändas ut till allmänheten med syfte att informera om ankomsten och locka kunder till glassbilen. (källa)
 3. Harren lever i både sjöar och strömmande vatten. Den leker under våren i bäckar, åar och älvar. Lever harren i en sjö som till exempel Vättern leker den i sjöns tillflöden. Leken är ett praktspel mellan hanarna som försöker locka till sig honan. (källa)
 4. Genom att bilda företag som fick stöd av utländska investeringar, började Kuba locka till sig utvecklingskapital för utveckling av hotellverksamhet och lyckades öka antalet turister från 130 000 (1980), 326 000 (2000) och ca 1,7 miljoner 2007. (källa)
 5. Tävlingsmete går oftast ut på att man lottar sig till en begränsad plats på en tävlingssträcka och ska där under en begränsad tid försöka få ihop en så hög vikt av fisk som möjligt. Det finns två former av tävlingsmete, nämligen internationellt mete och traditionellt mete. Den ena formen går ut på att locka fisken till sig och den andra på att hitta den fisk som finns på platsen där man står. (källa)
 6. Blomman är den del av blomväxterna som används för fortplantning. Blommans funktion är att producera frön. Blommor är ofta färgglada eller doftande för att locka till sig insekter så att de kan bli pollinerade. (källa)
 7. Högblad är blad som sitter strax under blommorna och har ett utseende som avviker från de vanliga bladen. Högblad kan ha en annan färg än övriga blad och används då att locka insekter till själva blomman. Se exempelvis Julstjärna eller Trillingblommor. En sorts högblad är stödblad, som bildar det bladveck där blomskaftet sitter. Andra sorters högblad är förblad, svepeblad (se blomställning), holkfjäll, hölsterblad och cupula. (källa)
 8. Hölsterblad är en typ av högblad som omger en kolv, se även blomställning. Ett hölster kan vara grönt eller ha någon klar färg och är då till hjälp för att locka pollinatörer. Familjen Araceae, kallaväxter är mycket kända för sina kolvar och hölster, men det finns även hos andra familjer. (källa)
 9. Till genren hörde även att den ofta såldes med ganska tvivelaktiga metoder. Ofta försågs tavlorna med "äkthetsintyg" för att därmed ge intryck av exklusivitet. Konstnärerna skapade ofta "pseudonymer" med utarbetade biografier som skulle locka till köp, konstnärerna kunde också tillskrivas ha gått påhittade utbildningar och vunnit påhittade pris för att därmed höja deras status. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.