Fresta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fresta, varianter, uttal och böjningar av fresta

Fresta synonym, annat ord för fresta, vad betyder fresta, förklaring, uttal och böjningar av fresta.

Synonymer till fresta

Vad betyder och hur uttalas fresta

Fresta uttalas fresta och är ett verb -de.

Fresta betyder:

Ordformer av fresta

Aktiv

fresta
infinitiv
frestar
presens
frestade
preteritum
frestat
supinum
frestande
presens particip
fresta
imperativ

Passiv

frestas
infinitiv
frestas
presens
frestades
preteritum
frestats
supinum

Perfekt particip

frestad en
~ + subst.
frestat ett
~ + subst.
frestade den/det/de
~ + subst.

Fresta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Fresta på Engelska

  • tempt - he was tempted to buy the car

Hur används ordet fresta

  1. Några gårdar, som tillhör järnålder och tidig medeltid har i samband vid arkeologiska undersökningar på ett antal platser visat sig att gårdarna haft högreståndsprägel. Några av gårdarna, som ligger i Mälarområdet, har påträffats och undersökts. Det är till exempel Signhildsberg, som före 1600-talet var känt som Fornsigtuna. Det är en kungsgård som ligger i Håtuna socken. Vidare har husgrundsterrasser påträffats vid Granby-Hyppinge i Orkesta socken, på Adelsö och vid Helgö i Ekerö socken och Sanda i Fresta socken i Vallentuna härad i Uppland. En nyupptäckt (2002) husgrundsterrass i Karsvik i Norra Ängby i Bromma hör också till kategorin platåhus. (källa)
  2. Fresta kyrka, Uppland, Stockholms stift. (källa)
  3. I den kabbalistiska litteraturen och dess derivat, chassidisk litteratur, ses Satan som en av Guds åklagare, vars uppgift är att locka människan till synd och sedan vända och anklaga syndaren. En ytterligare förståelse av Satan kommer från en liknelse där en prostituerad blir anställd av kungen (Gud) att fresta hans son (en jude). Den prostituerade måste göra det bästa hon kan för att fresta sonen, men innerst inne hoppas hon att sonen kommer att klara provet. På samma sätt ser den kabbalistiska och chassidiska traditionen på Satan, hans uppgift är att fresta oss så gott han kan och vända och anklaga oss, men innerst inne är hans önskan att vi ska stå emot hans frestelser. (källa)
  4. I bland annat traditionell judisk, kristen och islamisk kultur döljer kvinnor håret för att inte riskera att fresta främmande män till orena tankar eftersom håret har ansetts vara erotiskt laddat. Traditionen har rötter i assyrisk, mykensk, antik grekisk och romersk kultur och har stöd i Bibeln och Koranen. Att bära slöja är ett bruk som föreskrevs av assyrisk lag så tidigt som på 1200-talet f.Kr. Fria kvinnor skulle då bära slöja utomhus, medan slavinnor och prostituerade inte fick beslöja sig. I antikens Grekland skulle gifta kvinnor bära slöja, medan detta var förbjudet för ogifta kvinnor, prästinnor, prostituerade och slavinnor. Då var också slöjan/huvudduken främst en klassmarkering som angav att en kvinna tillhörde en enda man, medan den obeslöjade kvinnan ansågs vara tillgänglig för alla män. Bilder från 100-talet av kvinnor som bär slöja finns i staden Palmyra i nuvarande Syrien. (källa)
  5. Snarkning kan störa nattsömnen vilket påverkar bland annat koncentrationen och immunförsvaret. Snarkning kan även bli ett socialt handikapp som kan påfresta relationer och leda till att par väljer att sova i separata sovrum. (källa)
  6. Ordet bygger på en sammansättning av de två engelska orden strip och tease, på svenska ta av och fresta. En person som har striptease-dansen som yrke kallas på svenska för strippa (även striptör om manliga strippor) och på engelska stripper. (källa)
  7. Fresta socken i Uppland ingick i Vallentuna härad, ingår sedan 1971 i Upplands Väsby kommun och motsvarar från 2016 Fresta distrikt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.