Fresk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fresk, varianter, uttal och böjningar av fresk

Fresk synonym, annat ord för fresk, vad betyder fresk, förklaring, uttal och böjningar av fresk.

Vad betyder och hur uttalas fresk

Fresk uttalas fresk och är ett substantiv -en -er.

Fresk betyder:

Ordformer av fresk

Singular

fresk
obestämd grundform
fresks
obestämd genitiv
fresken
bestämd grundform
freskens
bestämd genitiv

Plural

fresker
obestämd grundform
freskers
obestämd genitiv
freskerna
bestämd grundform
freskernas
bestämd genitiv

Fresk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fresk på Engelska

  • fresque

Hur används ordet fresk

  1. Efter Ivar Tengboms ritningar byggdes 1939 utmed Högalidskyrkans nordmur en urnlund med pelare. Inuti finns bland annat en stor fresk från 1942 av Arvid Fougstedt. I urnlunden finns det urnnischer och i gräsmattan i urnlundens mitt finns en minneslund för gravsättning av aska. 1959 byggdes ytterligare en del, det runda kolumbariet, till begravningsplatsen. I kolumbariet finns urnnischer i flera våningar. (källa)
  2. Muralmålning på putsade ytor har tidigare oftast utförts med kalkfärg, antingen som fresk, al fresco, på fuktig puts eller al secco på torr puts. Fresktekniken ger, liksom teknikerna stucco lustro och enkaustik, längre hållbarhet för pigmenten än al secco. (källa)
  3. Målaren Giovanni da Udine tillhörde Rafaels skola på 1500-talet. Hans Dubbeltrast och alpkråka var en skiss för verket Fågel med girlang och frukt, som sedan utgjorde grunden till Rafaels fresk i Apostoliska palatset. (källa)
  4. Den äldsta kända dödsdansen är en väggmålning i klostret Klingenthal i Klein-Basel (en serie av 40 bilder, utförda 1312). Bland andra väggmålningar med detta ämne bör nämnas den berömda dödsdansen i Gross-Basel (en fri efterbildning av den förstnämnda, troligen utförd mellan 1436 och 1441 samt förstörd 1805, fragment förvaras i Basels universitetsbibliotek), vidare dödsdansmålningarna i gravkapellet i Mariakyrkan i Lübeck. Bland andra dödsdansmålningar bör nämnas en fresk från en gravplats i Paris från 1424. Ungefär samtida är samma motiv i träsnitt tecknade av Hans Holbein d.y. och skurna av Hans Lützelburger. Motivets uppenbara popularitet kan möjligen förklaras i samtidens oroligheter, i form av svält, hundraårskriget, och digerdöden. Danse macabre manade till religiös bot och bättring, i likhet med mysteriespelen som också var populära. (källa)
  5. Målning al fresco, freskomålning, fresk, är en kalkmålning på våt puts. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.