Lucka synonym, annat ord för lucka, vad betyder lucka, förklaring, uttal och böjningar av lucka.

Synonymer till lucka

Vad betyder och hur uttalas lucka

Lucka uttalas lucka och är ett substantiv -n luckor.

Ordformer av lucka

Singular

lucka
obestämd grundform
luckas
obestämd genitiv
luckan
bestämd grundform
luckans
bestämd genitiv

Plural

luckor
obestämd grundform
luckors
obestämd genitiv
luckorna
bestämd grundform
luckornas
bestämd genitiv

Lucka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Lucka översättning

Engelska

door, trapdoor
ticket window, he disappeared through a trapdoor in the floor
door
oven door, roof hatch
gap
there are enormous gaps in his knowledge, a loophole in the law

Hur används ordet lucka

  1. Julkalender (även kallat adventskalender) är en anordning med numrerade och utspridda luckor, ofta 1–24 eller 1–25 efter decemberdatumen fram till jul. Ibland (till exempel i serietidningen Bamse) börjar kalendern på första söndagen i advent och slutar på juldagen, den 25 december. Luckorna är inledningsvis stängda, men för varje dag får man öppna en lucka märkt med det aktuella datumet. Syftet med julkalendern är att den ska underlätta väntan på julen, inte minst för barn. Den är typiskt gjord av pappark och prydd med en färgbild på framsidan. Bakom varje lucka döljer sig vanligen en liten bild eller ett rim. Det finns även andra varianter, som till exempel chokladkalender. Julkalendern sätts traditionellt upp på väggen likt en tavla. (wikipedia.org)
  2. Försäljningen kan ske via en lucka i glassbilen (se bild) med syfte att kunden ska kunna avnjuta glassen på plats. Detta är vanligt på gatorna i varma länder och på större badplatser under badsäsongen. (wikipedia.org)
  3. Ett gökur är en typ av pendelur som skjuter ut en gökfigur genom en lucka då klockan slår jämna slag, och markerar timslagen genom att med små luftbälgar imitera gökens läte. (wikipedia.org)
  4. Deras ökade bepansring och deras stridssätt i slutna falanger gav dem förmåga att stå emot anfall av kavalleri och lättare infanteri så att de kom att dominera slagfältet. Men det skedde på bekostnad av truppernas rörlighet. Deras utrustning var tung, framför allt skölden, som var tillverkad i trä och brons och krävde remmar som fästes vid vänstra axeln för att man skulle orka bära den. När falangen rörde sig hade den därför en tendens att vrida sig åt vänster på slagfältet. Den makedonska falangen använde en speciell teknik, utvecklad av Alexander den store, för att motstå angrepp av stridsvagnar. Genom att soldaterna steg åt sidan kunde de åstadkomma en slags lucka i linjen där vagnen kunde kilas fast. Därefter kunde besättningen övermannas och dräpas. (wikipedia.org)
  5. I närheten av trappan finns en lucka, där man kan kasta ner dagens högiva direkt på fodergången framför båsen. (wikipedia.org)
  6. Denna familj utmärker sig genom fötternas byggnad, att trampsulan utgörs av en stor puta. De saknar hovar. Med hänseende till tandbyggnaden avviker kamelerna från alla övriga familjer i samma ordning. De har två (under den tidigaste ungdomen till och med fyra eller sex) framtänder i överkäken som liknar hörntänder och sex framtänder i underkäken. Dessutom finns en lucka mellan de egentliga hörntänderna och kindtänderna. Sammanräknat har kameldjur 30 till 34 tänder. Magen är bara tredelad och bladmagen är så liten, att den endast visar sig som en del av löpmagen. (wikipedia.org)
  7. I en variant öppnar kombinationslåset bara en lucka över ett nyckelhål. För tillträde till säkerhetsutrymmet krävs alltså såväl kännedom om den rätta koden för kombinationslåset som tillgång till den rätta nyckeln. Vid kvalificerade säkerhetsfall krävs två personer för att få upp dörren: Den ene känner till koden, men har inte nyckel. Den andre har nyckel, men ska inte känna till den hemliga kombinationslåskoden. Nyckeln är utförd med många "taggar" med många avsatslägen för taggarna för att försvåra uppdyrkning av låset. De två personerna vaktar varandra så att allt går tillbörligt till. (wikipedia.org)
  8. Entitan är revirtrogen och oftast stannfågel. Österut har dock för mindre grupper höst- och vårrörelser observerats, men aldrig några massflyttningar.[källa behövs] Den förekommer över stora delar av Europa, så långt norr ut som södra Skandinavien och österut till Turkiet, Georgien och i Ryssland till området väster om Ural. Vidare från Altaj österut genom norra Mongoliet, Tibet och nordöstra Kina till Sachalin och Japan, och slutligen söderut från nordöstra Kina till Nord- och Sydkorea. Entitans utbredningsområde är tudelat med en geografisk lucka som sträcker sig från Uralbergen till Altaj i södra Sibirien, vilket separerar de västliga och östliga häckningspopulationerna. (wikipedia.org)
  9. Loftet har vanligtvis inte tillräcklig höjd för att utgöra ett eget våningsplan. Ett loft nås ofta via en stege eller en enklare brant trappa. I vissa byggnader kan loftet inte nås från husets insida utan endast från utsidan via en lucka eller en låg dörr. (wikipedia.org)
  10. Lucka är en småstad och en kommun i norra delen av det tyska distriktet (Landkreis) Altenburger Land i förbundslandet Thüringen. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Lucka Synonymer Betyder Uttal

Populärast: