Luftrot Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder luftrot, varianter, uttal och böjningar av luftrot

Luftrot synonym, annat ord för luftrot, vad betyder luftrot, förklaring, uttal och böjningar av luftrot.

Vad betyder och hur uttalas luftrot

Luftrot uttalas luft|rot och är ett substantiv.

Luftrot betyder:

Ordformer av luftrot

Singular

luftrot
obestämd grundform
luftrots
obestämd genitiv
luftroten
bestämd grundform
luftrotens
bestämd genitiv

Plural

luftrötter
obestämd grundform
luftrötters
obestämd genitiv
luftrötterna
bestämd grundform
luftrötternas
bestämd genitiv

Luftrot är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet luftrot

  1. Man kan ta bort luftrötterna men inte allihop då den behöver ta upp syre med dessa. Man kan även leda ner dem i krukan. (källa)
  2. En kaktus är ofta veckad i längsgående åsar, vilket ökar möjligheten för växten att svälla om det är god tillgång på vatten och att krympa ihop vid svår torka. Kaktusen lagrar alltid vatten i stammen, som kan ha olika former. Vanligast är pelarformer, som till exempel cereus-arter och saguarokaktus (Carnegiea gigantea) och de runda som hos svärmorskudde (Echinocactus grusonii). Flertalet kaktusar som växer epifytiskt har stammar som är tillplattade och faktiskt ser ut som blad. Rent generellt så kommer de högresta stamkaktusarna från ökenlandskap, medan de kaktusar som har platta, bladliknande stammar kommer från skogar med fuktigt klimat. Ökenväxande kaktusar har möjlighet att stänga till sina porer för att minska avdunstningen vid långvarig torka. Deras rotsystem slutar då leta efter vatten, och tillväxten avstannar. Epifytiska kaktusar utvecklar ofta luftrötter. De djungelväxande kaktusarnas stammar är brett tillplattade för att kunna absorbera så mycket ljus som möjligt. (källa)
  3. Rot kallas den del av en växt som förankrar växten till marken. Förutom att ge växten stadga fungerar rötterna även som upptagare av markvatten och växtnäringsämnen ur jorden. Vissa växter har även så kallade luftrötter (se lianer). Hos tvåhjärtbladiga växter består rotsystemet av en huvudrot (pålrot) med sidorötter. Ytterst på de unga rötterna finns rothår som är encelliga och tunna. Hos enhjärtbladiga växter består rotsystemet av serier med birötter. (källa)
  4. Flamingoblomman har många rötter, och även luftrötter. Stammen är kort. Bladen är utbredda men rundade bladskaft som blir 4–20 cm långa. Bladskivan är enkel, helbräddad, läderartad, smal lansettlik till elliptisk, 5–26 cm lång och 1,5–6,5 cm bred, utdraget spetsig och med rundad bas. Ovansidan på bladen är något glänsande, men undersidan är matt, båda sidorna är tätt punktade. Mittnerven är tydlig och upphöjd. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.