Luftrum Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder luftrum, varianter, uttal och böjningar av luftrum

Luftrum synonym, annat ord för luftrum, vad betyder luftrum, förklaring, uttal och böjningar av luftrum.

Vad betyder och hur uttalas luftrum

Luftrum uttalas luft|rum och är ett substantiv -met.

Ordformer av luftrum

Singular

luftrum
obestämd grundform
luftrums
obestämd genitiv
luftrummet
bestämd grundform
luftrummets
bestämd genitiv

Luftrum är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Luftrum på Engelska

  • airspace

Hur används ordet luftrum

  1. Luftrum kallas området ovanför ett specifikt land. Landet självt bestämmer vilka luftfartyg som får trafikera dess luftrum. Allt luftrum i hela världen indelas i FIR (Flight Information Region) som ansvarar för säkerheten sitt luftrum. Luftrummet indelas i kontrollerat och okontrollerat. I det kontrollerade finns en flygledning som kommunicerar med flygtrafiken medan i det okontrollerade luftrummet är det befälhavaren som ensam ansvarar för att kollisioner ej uppstår. Kontrollerad luft finns runt ca 20% av Sveriges flygplatser och är enbart upprättad då flygledningen är bemannad (på de flesta svenska flygplatser enbart under dagtid).
  2. Luftrum indelas internationellt i luftrumsklass A-G, vilket avgör vilken trafik som får förekomma och vilka regler som gäller. I Sverige används luftrumsklass C för kontrollerad luft och G för okontrollerad. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: