Lur Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lur, varianter, uttal och böjningar av lur

Lur synonym, annat ord för lur, vad betyder lur, förklaring, uttal och böjningar av lur.

Synonymer till lur

Hittade 2 varianter av ordet lur:

Vad betyder och hur uttalas lur

Lur uttalas lur och är ett substantiv -en -ar  blåsinstrument; hörapparat (till telefon)   slummer; ta sig en lur.

Ordformer av lur

Singular

lur
obestämd grundform
lurs
obestämd genitiv
luren
bestämd grundform
lurens
bestämd genitiv

Plural

lurar
obestämd grundform
lurars
obestämd genitiv
lurarna
bestämd grundform
lurarnas
bestämd genitiv

Lur1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas lur

Lur uttalas lur oböjligt och är ett substantiv.

Lur betyder:

Ordformer av lur

Singular

lur
obestämd grundform

Lur2 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Lur på Engelska

 • horn - birch-bark horn
 • receiver - telephone receiver, put the receiver back in its cradle
 • nap - take a nap

Hur används ordet lur

 1. Lur eller bronslur är ett blåsinstrument från bronsåldern. Namnet används även som kortform för instrumentet näverlur som dock har annan konstruktion. Luren har ett nordiskt ursprung och består av ett bronsrör som är S-formsvängt i två plan och gjutet i sektioner med cire perdue-teknik. Munstycket, som är fast, liknar trombonens eller ibland valthornets. Luren kan endast återge naturtoner och har en kraftfull klang. Tonen är mjuk men stark. Man kan åstadkomma omkring 8–9 toner. En fullständig bronslur väger cirka 3 kg. Bronslurar finns avbildade på hällristningar, av vilka de mest kända finns i Hällristningsområdet i Tanum. (källa)
 2. Vid ett inkommande samtal skickar telestationen ut en ringspänning på 76 volt, 20 hertz (cirka 110 volt amplitud). Så länge som ingen telefonapparat har svarat, kommer ringspänningen fram till samtliga inkopplade telefonapparater som då ringer. När luren lyfts ur klykan på en av de anslutna apparaterna bryter klykgruppen (kollektivet av olika strömbrytare vilka påverkas av klykan) bort förbindelsen ut från den aktuella apparaten samtidigt som den kopplar bort ringklockan (om mekanisk) och ansluter telefonens samtalskretsar till linjen. Då känner telestationen av detta och kopplar fram samtalet. När luren läggs på, känner telestationen likaledes av detta och kopplar ner samtalet efter en kort fördröjning. Fördröjningen gör det möjligt att lägga på en telefonapparat och inom ett par sekunders tid byta till en annan telefonapparat utan att samtalet har kopplats ner. Är en i kaskaden senare kopplad apparats klyka lyft vid den tidigares påläggning tar den senare över samtalet utan fördröjning. (källa)
 3. "Radio Bart" är avsnittet 13 från säsong tre av Simpsons. Avsnittet sändes på Fox i USA den 9 januari 1992. I avsnittet får Bart en mikrofon som spelar upp ljudet till närliggande radioapparater och med hjälp av dem lurar han alla att tro att en pojke vid namn "Timmy" har ramlat ner i en brunn och inte kan komma upp. Men då han inser att han kan åka fast, hamnar han själv i brunnen. Avsnittet skrevs av Jon Vitti och regisserades av Carlos Baeza, i avsnittet medverkar Sting som sig själv. Avsnittet fick en Nielsen rating på 14.1 och det mest sedda på Fox under veckan. Avsnitt nominerades till en Emmy Award för "Outstanding Animated Program (For Programming less than One Hour)". (källa)
 4. Näverluren är ett traditionellt nordiskt instrument tillverkat av granträ klätt med näver. Även mindre lurar, med kortare hållbarhet, tillverkade av enbart näver har förekommit. Instrumentet hör samman med den gamla fäbodkulturen, där det användes för att skrämma rovdjur, locka på djuren, för att hålla onda skogsväsen borta och för att sända meddelanden över långa avstånd. Det finns olika melodier för olika budskap: det finns mat för avhämtning (ost, smör, messmör), någon är sjuk, björn är här, en ko har gått bort sig (då skulle man hjälpa till), kon har återfunnits, allt är väl och så vidare. Varje kulla kunde också spela så att man visste vem det var. Från en långt bort belägen fäbod kunde meddelandet tas upp av nästa, sändas vidare ända ner till byn miltals bort, och besvaras på samma sätt. (källa)
 5. Men -40 dB motsvarar en resistiv eller spänningsmässig dämpning om 100 gånger. Detta taget i kvadrat motsvarar den effektmässiga dämpningen som alltså är "Maximal uteffekt" delat med tiotusen. Om man således spelar på en förstärkare som maximalt lämnar 50W/kanal (vilket är ganska vanligt) så motsvarar första snäppet på volymratten 5mW. Denna effekt är i paritet med vad vanliga smartphones maximalt levererar ut till lurarna. Betänk då också att de här ska driva högtalare av mycket sämre verkningsgrad. Kort sagt, 5mW hörs knappt i en stereo. (källa)
 6. Det fanns för länge sedan fanfartrumpeter, som var långa och raka. En sådan trumpet kallade man i det medeltida Frankrike för buisine (från detta ord härstammar basun såväl som det tyska ordet för trombon, Posaune). Ordet buisine härrör i sin tur från latinets buccina ('lur', 'horn'), som först användes av romerska herdar, senare av den romerska militären. Buccina var ursprungligen tillverkat av djurhorn, senare mässing och andra metaller. (källa)
 7. Tyr är den djärvaste av gudarna, han råder mycket över seger i strid och vill inte förlika folk. Han är enhänt sedan Fenrisulven bet av hans hand, som han till pant stack in i ulvens gap. Heimdall, som föddes av nio systrar, är gudarnas väktare. Han bor i Himinbjörg vid Bifrost och vaktar bron för bergresarna. Han behöver mindre sömn än en fågel, ser 100 mil både dag och natt och hör gräset växa samt äger luren Gjallarhornet. Brage är den som kan mest om skaldekonsten. Hans hustru heter Idun. Hon förvarar de äpplen som gudarna skall bita i då de åldras, och av vilka de åter bli unga. (källa)
 8. Julia Cæsar - fröken Lur. (källa)
 9. Under forntiden använde jägare lurar av horn eller ben för kommunikation, ibland användes horn från uroxar. Det finns ett jakthorn på Kungliga Livrustkammaren i som enligt inskriptionen är tillverkat av ett horn från Europas allra sista uroxe. Under medeltiden användes olifanten, som har fått sitt namn från det fornfranska ordet för elfenben, vid adliga jakter. (källa)
 10. Man kan förebygga myggbett genom att undvika att vistas på myggtäta platser, bära heltäckande ljusa kläder (myggor dras till mörka färger), inta vanlig allergimedicin med antihistaminer (förebygger klåda och svullnad) eller använda myggmedel som lurar bort myggorna med hjälp av starka dofter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.