Lus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lus, varianter, uttal och böjningar av lus

Lus synonym, annat ord för lus, vad betyder lus, förklaring, uttal och böjningar av lus.

Vad betyder och hur uttalas lus

Lus uttalas lus och är ett substantiv -en löss.

Lus betyder:

Ordformer av lus

Singular

lus
obestämd grundform
lus
obestämd genitiv
lusen
bestämd grundform
lusens
bestämd genitiv

Plural

löss
obestämd grundform
löss
obestämd genitiv
lössen
bestämd grundform
lössens
bestämd genitiv

Lus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Lus på Engelska

  • louse

Hur används ordet lus

  1. Lössjord – en lös vindavsatt avlagring som till största delen består av silt. (källa)
  2. Djurlöss (Phthiraptera) är en ordning i klassen insekter. Det finns omkring 5 000 kända arter som lever på 4 000 fågelarter och 800 däggdjursarter. De flesta är mycket värdspecifika. Djurlössen lever som ektoparasiter på däggdjur eller fåglar. De har reducerade ögon och är vinglösa. De genomgår en inkomplett metamorfos. Deras ben har kloliknande utskott som är anpassade för att klänga sig fast med. Huvudlusens ägg kallas för gnet (gnetter i plural). (källa)
  3. Flatlus (Pthirus pubis) folkligt även kallade bagg, är en art i insektsordningen djurlöss. (källa)
  4. Ordet lack anses härröra från sanskritordet laksha med betydelsen "hundratusen", en betydelse som finns kvar i det moderna indiska räkneordet lakh. Det syftar ursprungligen på lössens stora antal och kom att bli beteckningen på det harts de utsöndrade. Det finns belagt i medeltidslatinet från 1300-talet och i svenskan från 1603, och motsvarighet finns i ett flertal europeiska språk. Ordet schellack kommer från det nederländska ordet för "skal" (schel) respektive "lack" och är känt i svenskan sedan 1793. Även slutledet i ordet färglack (engelska lake) har samma ursprung, och syftar då på det pigment som kan tillverkas av lacca. Förledet i ordet lackfärg syftar i stället på hartset. (källa)
  5. Ladusvalor, och andra små tättingar, har ofta karaktäristiska små hål på ving- och stjärtfjädrarna. Tidigare trodde man att de orsakades av fågellöss som Machaerilaemus malleus och Myrsidea rustica, men studier har visat att de främst orsakas av löss av släktet Brueelia. Flera arter av löss använder ladusvalor som värd, som Brueelia domestica och Philopterus microsomaticus. I Texas finns fynd av Oeciacus vicarius hos ladusvala vilket annars är en vanlig lus hos stensvala. (källa)
  6. I svensk folktro ansågs tordyveln vara en lyckobringare. Därför fick man inte döda en tordyvel, utan måste behandla den med respekt. Om man hittade en tordyvel som ramlat på rygg och vände den rätt skulle man få tio synder förlåtna. Tordyveln hade också en varslande roll. Om årets första tordyvel kom fort flygande skulle vårens arbete förlöpa smidigt, om den hade löss mellan frambenen borde sådden inledas tidigt och om den hade löss mellan bakbenen var det bäst att dröja med sådden. (källa)
  7. Vägglössen är inga egentliga löss utan tillhör skinnbaggarna. Vägglussläktet (Cimex) ökar kraftigt i världen och blir allt vanligare även i Sverige. (källa)
  8. Madicken kommer hem från skolan och har själv fått löss i håret, mamma och Alva behandlar henne med sabadillättika. Även Mia och hennes lillasyster Mattis får komma till Junibacken för att bli av med sina löss. (källa)
  9. Från renässansen var maltesern en populär hund bland kungligheter. John Caius beskriver hur hälsosamt det är att värma sängen med dessa små hundar. De kunde också bäras i vida skjortärmar för att dra till sig lössen så att dessa inte bet bäraren. Man försökte få dessa hundar så små som möjligt. Carl von Linné (1707–1778) skrev att de var av en ekorres storlek. Ansträngningarna att få dem små gick för långt och man var tvungen att korsa in andra hundar. Under 1800-talet tror man att malteserna korsats med asiatiska dvärghundar vilket gett upphov till den nuvarande terrierkaraktären. De antika fynden visar en mer spetsliknande dvärghund. (källa)
  10. Manna avsöndras av flera växtarter till exempel mannaask och mannalav. På Sinaihalvön förekommer mannatamarisken (Tamarix mannifera). Ur dess stammar och grenar tränger ett sött sekret. Utsöndringen kan ske spontant eller genom snitt som cikador och andra insekter har orsakat. Saven används av sköldlusarten Najacoccus serpentinus och Trabutina mannipara som föda för larverna. Savens koncentration av kväve är låg och lössen avsöndrar ett kolhydratöverskott i form av små gul-vita droppar, vilka faller på marken. Beduiner samlar upp dessa små kulor eftersom de smälter på dagen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.