Lysa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lysa, varianter, uttal och böjningar av lysa

Lysa synonym, annat ord för lysa, vad betyder lysa, förklaring, uttal och böjningar av lysa.

Synonymer till lysa

Vad betyder och hur uttalas lysa

Lysa uttalas lysa och är ett verb lyste prov. äv. lös.

Lysa betyder:

Ordformer av lysa

Aktiv

lysa
infinitiv
lyser
presens
lyste
preteritum
lyst
supinum
lysande
presens particip
lys
imperativ

Passiv

lysas
infinitiv
lyses
presens
lystes
preteritum
lysts
supinum

Perfekt particip

lyst en
~ + subst.
lyst ett
~ + subst.
lysta den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer aktiv

lös
preteritum

Lysa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Lysa på Engelska

  • shine - the sun is shining
  • shine - light it up with your torch!
  • proclaim, announce, make known - proclaim the wish that sby rest in peace

Hur används ordet lysa

  1. Gatubelysning omfattar ett system av lysanordningar, så kallade lyktstolpar eller gatlampor, som används för att lysa upp gatorna i en stad eller tätort under dygnets mörka timmar, dels för att trafikanter skall se bättre, men även för att göra orten tryggare från brottslingar. (källa)
  2. Innan sambandet mellan magnetism och elektricitet upptäcktes användes elektrostatiska generatorer. Dessa generatorer genererade mycket höga spänningar men låga strömstyrkor. Den danske professorn Hans Christian Ørsted fann sambandet mellan elektricitet och magnetism under en föreläsning den 21 april 1820, då han ledde elektrisk ström genom en ledning och såg att en kompassnål som låg på bordet rörde sig. Hans slutsats var att om elektricitet kan få magnetism att variera, kan varierande magnetism få elektricitet att variera. Michael Faraday var övertygad om detta och 1831 fann han att så var fallet med hjälp av tidsvarierande elektriska fält. Senare blev det möjligt att alstra elektricitet med generatorer som gav tillräcklig effekt för att driva elektriska motorer eller att få glödlampor att lysa. (källa)
  3. Gnistan är en instabil och mycket kortvarig uppflammande partikel eller en elektrisk urladdning i gas som åtföljs av en ljusblixt och en knall. Den kan uppkomma mellan elektroder om potentialskillnaden mellan dem är tillräckligt stor. En gnista kan också utgöra den kemiska reaktionen mellan ett ämne och luften, som skapas av en katalysator. Ett exempel är gnistan från eldstålet. (källa)
  4. Halvljus används för att belysa vägen framför fordonet och för att bli sedd av andra trafikanter. I motsats till helljus, som ska lysa så långt som möjligt, är det belysta området framför bilen begränsat för att inte blända andra trafikanter. (källa)
  5. "Har du sett höstsol lysa på fasadenMed vildvin flammande i blodets färgHär ute stillhet fjärran ifrån stadenMed skog i gult och fjärd i blått och färg". (källa)
  6. Katodstrålerör (eng. cathode ray tube, förkortat CRT) eller bildrör är en teknik för bildskärmar som under lång tid var standard för oscilloskop, spektrumanalysatorer, TV-mottagare (tjock-TV), övervakningsskärmar och bildskärmar för datorer. Katodstråleröret uppfanns 1897 av Ferdinand Braun men blev vanligt först på 1930-talet. Under början av 2000-talet ersattes det nästan helt av platta bildskärmar med LCD- eller plasmateknik. (källa)
  7. Kuprit eller cuprit är ett malmmineral med den kemiska formeln Cu2O. Kuptit som inte oxiderat är mörkröd och går att lysa genom medan exemplar som oxiderat är matta och mörkgrå. (källa)
  8. Ljusbord är det kontrollbord som ljussättaren eller ljusteknikern använder sig av för att styra och programmera sin ljusrigg. Ljusbord kan även vara ett bord med transparent skiva som belyses underifrån och som exempelvis används vid tryckeri för att sätta samman sidlayout. (källa)
  9. Galilei nämner att åskblixtar tycks lysa upp ett helt landskap samtidigt. Han kommenterar att om ljusets utbredningshastighet vore tillräckligt låg borde man kunna uppfatta en fördröjning av blixtbelysningen av landskapets olika delar. (källa)
  10. Nästa stora steg i utvecklingen var metallförångningen som åstadkoms genom att låta olika metaller förångas i urladdningsrör. Hettan från gasen förångar en del av metallen som börjar lysa. Natrium och kvicksilver kom att bli de vanligaste tack vare sin förmåga att generera synligt ljus. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.