Majs Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder majs, varianter, uttal och böjningar av majs

Majs synonym, annat ord för majs, vad betyder majs, förklaring, uttal och böjningar av majs.

Vad betyder och hur uttalas majs

Majs uttalas majs och är ett substantiv -en.

Majs betyder:

Ordformer av majs

Singular

majs
obestämd grundform
majs
obestämd genitiv
majsen
bestämd grundform
majsens
bestämd genitiv

Majs är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Majs på Engelska

  • corn - corncob, corn oil

Hur används ordet majs

  1. Kikunae Ikeda, professor i kemi vid Kejserliga universitet i Tokyo, upptäckte 1908 att smakstommen i kött och alger består av glutaminsyror. I juli 1908 tog han patent på sin metod för att producera glutamat. Det ledande japanska bolaget Ajinomoto stod år 2006 för cirka en tredjedel av den globala produktionen på 1,5 miljoner ton natriumglutamat, som de framställer ur råvaror som sockerrör, ris, vete och majs. (källa)
  2. Gluten är en av de första proteinfraktioner som beskrevs kemiskt, vilket gjordes redan 1728 av Bartolomeo Beccari. Gluten består av hundratals proteiner som är sammanbundna med disulfidbindningar, och karaktäriseras av en hög koncentration prolaminer och gluteliner och en låg koncentration av laddade aminosyror. Idag klassificeras glutenproteinerna i tre stora grupper: svavelrika, svavelfattiga och de med hög molekylvikt. Traditionellt har glutenproteiner klassificerats utifrån sin löslighet i en 60-procentig blandning av etanol (gemenligen kallad alkohol) och vatten, där prolaminer är lösliga och gluteliner är olösliga. Prolaminerna skiljer sig något mellan sädesslagen. Vete innehåller prolaminet gliadin, råg sekalin och korn hordein. Även glutelinerna skiljer mellan sädesslagen. Proteingrupperna finns även hos andra sädesslag som havre (avenin), majs (zein) och ris men har där en annan sammansättning och räknas för närvarande inte som gluten på samma sätt. (källa)
  3. Gräs är ett- eller fleråriga örter med kraftigt varierande storlek, och rötterna är samlade i en jämn knippa. Stjälken kallas strå och är ofta ihålig, men arter som majs och sockerrör har märg, medan bambu har en förvedad stam. Strået är ledat och lederna skiljs åt av förtjockade noder. Bladen utgår från noderna och omsluter strået med en bladslida. Mellan denna och bladskivan sitter en hinna, snärpet. Blommorna skyddas av skärmfjäll och blomfjäll som kallas agnar, och är samlade i småax som i sin tur bildar ax eller vippor. (källa)
  4. En hack är en typ av jordbruksredskap som används för att fint sönderdela, hacka, olika grödor för att underlätta ensilering av dem. Det är vanligen grönmassa bestående av olika vallväxter som hackas, men det förekommer att majs och grönfoder också hackas. (källa)
  5. Staden var ursprungligen en marknadsstad, men är nu primärt ett centrum för jordbruk och handel. Jordbruksvaror som produceras i regionen är bland annat majs, bomull och jordnötter. Staden ligger på vägen mellan Cotonou och Porto-Novo (650 km från Cotonou och 523 km från Porto-Novo). Staden är en centralort (huvudstad) i Alibori. (källa)
  6. Tomater, majs, champinjoner, skivad ananas, aprikoshalvor, mandarinklyftor och fruktsallad. (källa)
  7. Det är viktigt att kycklingen tillagas väl. De vanligaste metoderna är att de kokas, steks eller grillas. Den bör ätas genomstekt för att inte riskera spridning av bakterien Campylobacter som kan orsaka mag- eller tarmsymtom. Majskyckling är kyckling som har fötts upp på majs istället för enbart kraftfoder vilket annars är det vanliga. De växer långsammare och blir större än vanliga kycklingar, och köttet blir gulare i tillagat skick. (källa)
  8. Maizena eller majsena är ett varumärke för en ren stärkelseprodukt som framställs av majskorn. Den används vid redning av bland annat såser och soppor istället för eller som ett komplement till vetemjöl och är lättare att använda på grund av att den inte klumpar lika lätt som annat mjöl. Maizena ägs av det multinationella företaget Unilever. (källa)
  9. Majs (Zea mays) är en ettårig, upp till 6 meter hög art i familjen gräs. Det var Christofer Columbus som tog majsen till Europa. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.