Maskulinum Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder maskulinum, varianter, uttal och böjningar av maskulinum

Maskulinum synonym, annat ord för maskulinum, vad betyder maskulinum, förklaring, uttal och böjningar av maskulinum.

Vad betyder och hur uttalas maskulinum

Maskulinum uttalas maskul|in|um [mas´k-] och är ett substantiv maskulinet maskuliner.

Maskulinum betyder:

Ordformer av maskulinum

Singular

maskulinum
obestämd grundform
maskulinums
obestämd genitiv
maskulinet
bestämd grundform
maskulinets
bestämd genitiv

Plural

maskuliner
obestämd grundform
maskuliners
obestämd genitiv
maskulinerna
bestämd grundform
maskulinernas
bestämd genitiv

Maskulinum är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Maskulinum på Engelska

  • the masculine gender

Hur används ordet maskulinum

  1. Linné gav ursprungligen växten namnet Rhamnus catharticus (maskulinum), som emellertid senare ändrats till Rhamnus cathartica, som är femininum och anses språkligt riktigare benämning. Alla växters vetenskapliga namn anges numera i femininum, även om växten är ett skildkönat hanträd. Catharticus (katarsis) syftar på användning som laxerande medel. Rhamnus var en sorts tornig buske i klassisk grekisk och romersk litteratur. (källa)
  2. För ord som deklineras är grundformen den form som står i nominativ singularis. Om ordet är adjektiviskt, det vill säga har genus som böjningskategori, står grundformen dessutom i maskulinum. Substantiv och pronomen kan dock ibland ha defekt paradigm och sakna denna form. (källa)
  3. De germanska språken har könsbestämda pronomen åtminstone i tredje person. Isländskan använder könsbestämda pronomen inte bara om levande varelser utan också om saker och ting, femininum och maskulinum, och i vissa fall även neutrum för icke-levande. (källa)
  4. Modern danska har ungefär samma kongruensböjning som modern svenska, men helt utan skillnaden i semantiskt kön (utom i personliga pronomina). Modern norska har olika språkbruk, beroende på vilken av huvudformerna (bokmål/riksmål eller nynorsk) som används, och delvis beroende på vilken del av landet man kommer från. Kongruensböjning uppehålls mer i attributställning än i predikatsfyllnad. I nynorsk kongruensböjer man efter tre grammatiska genus, med en tydlig skillnad mellan femininum och maskulinum (ein gutt, en pojke, ei jente, en flicka). Samma skillnad var till för inte så länge sedan rätt vanlig i en del svenska dialekter. (källa)
  5. I monarkier ingår ordet ofta i titeln för statsöverhuvudet och, om statsöverhuvudet är en man, även av dennes gemål. I Afrika används titeln ofta för stamhövdingar. Det mest formella tilltalet till en kung eller regerande drottning är Eders Majestät. Omnämnande av kunglig person med sådan rang är formellt Hans Majestät (maskulinum) eller Hennes Majestät (femininum). En drottninggemål (fru till en kung) tilltalas likadant som en regerande drottning. (källa)
  6. mask. – en förkortning för maskulinum. (källa)
  7. Maskulinum är i språkvetenskapen ord som betecknar grammatiskt manligt genus. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.