Matsmältning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder matsmältning, varianter, uttal och böjningar av matsmältning

Matsmältning synonym, annat ord för matsmältning, vad betyder matsmältning, förklaring, uttal och böjningar av matsmältning.

Vad betyder och hur uttalas matsmältning

Matsmältning uttalas mat|smält|ning och är ett substantiv.

Ordformer av matsmältning

Singular

matsmältning
obestämd grundform
matsmältnings
obestämd genitiv
matsmältningen
bestämd grundform
matsmältningens
bestämd genitiv

Matsmältning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet matsmältning

  1. En vanlig gurka består till cirka 96 procent av vatten. Det övriga är mest cellulosa (kostfiber). Cellulosa kan inte brytas ner av människans matsmältning, och energiinnehållet i gurka blir därför lågt: 59 kJ (14 kcal) per 100 g gurka. Gurka har en ringa halt av C-vitamin (askorbinsyra). (källa)
  2. Havregryn (havregröt) (egentligen flingor av havre) görs av kärnan i havre, som ångas under tryck (autoklaveras) och valsas till flingor. Havre har, liksom många andra sädesslag, ett hårt skal (kli) som inte kan brytas ner av kroppens matsmältning, varför det oftast tas bort före tillagning. Vissa havregrynssorter har delar av kliet kvar, och anses genom detta behålla ett högre järninnehåll. Havregryn är en ingrediens i havregrynsgröt, müsli och olika bakverk, exempelvis matbröd och chokladbollar. Havregryn kan också säljas pulvriserat för användning till välling. (källa)
  3. Dygnsrytmen, eller den cirkadiska rytmen som den också kallas, innebär att människokroppen är inställd på att dygnet har 24 timmar. Det är också den cirkadiska rytmen som styr över våra hungerkänslor, trötthet, matsmältning och kroppens temperatur. Vid resor som går genom fler än en tidszon får kroppen inte möjlighet att ställa om sig till den lokala tiden. Denna brist på anpassning är den främsta orsaken till att jetlag uppstår. (källa)
  4. E. coli är nödvändig för normal matsmältning och utgör en stor andel av tarmfloran (intestinala floran). Antalet E. coli-bakterier i en människas avföring varierar mellan 100 miljarder och 10 biljoner per gram avföring. Om E. coli påträffas i grundvatten är det troligt att detta förorenats med avföring från människa eller något annat varmblodigt djur. (källa)
  5. Problem med föda såsom matsmältning (förstoppning och gaser), tarmvred, matallergi och förgiftning, och magsjuka kan yttra sig i magsmärtor. Andra orsaker kan vara exempelvis infektioner, inflammationer, tumörer, cystor, bråck, invagination, torsion, stenos, konkrement, blodpropp, neuralgi, spasmer, kramper, muskelbristningar, hematom, emfysem, och ruptur. (källa)
  6. Malörtsbrännvin sägs vara bra för matsmältning och associeras därför traditionellt som dryck tillsammans med fet mat. Det verksamma ämnet tros vara tujon. Tujon är inte lösligt i vatten utan endast i ren alkohol. Används sprit med lägre alkoholhalt än 46 procent löser sig tujonet inte i drycken. Vissa av malörtens andra hartser och eteriska oljor löser sig också fullt ut endast vid starkare alkoholhalt. Detta gör att malört extraherad ur vanlig svensk 40-procentig alkohol får helt annan smak och färg. (källa)
  7. Matspjälkning (även digestion, samt matsmältning som i fysikalisk mening är något missvisande men likväl en språkligt sett fullt korrekt beteckning) är nedbrytningen av föda till former som kan tas upp av organismen. Hos däggdjur består detta nedbrytande av mat till mindre komponenter, som kan tas upp i blodet. Nedbrytningen är huvudfunktionen i organsystemet matspjälkningssystemet (matsmältningssystemet, digestionssystemet) som ofta används synonymt med mag- och tarmkanalen som utgör dess största del. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.