Medbestämmandelag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder medbestämmandelag, varianter, uttal och böjningar av medbestämmandelag

Medbestämmandelag synonym, annat ord för medbestämmandelag, vad betyder medbestämmandelag, förklaring, uttal och böjningar av medbestämmandelag.

Vad betyder och hur uttalas medbestämmandelag

Medbestämmandelag uttalas med|be|stämm|ande|lag och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av medbestämmandelag

Singular

medbestämmandelag
obestämd grundform
medbestämmandelags
obestämd genitiv
medbestämmandelagen
bestämd grundform
medbestämmandelagens
bestämd genitiv

Plural

medbestämmandelagar
obestämd grundform
medbestämmandelagars
obestämd genitiv
medbestämmandelagarna
bestämd grundform
medbestämmandelagarnas
bestämd genitiv

Medbestämmandelag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet medbestämmandelag

  1. Medbestämmandelagen (MBL) är den viktigaste lagen på arbetsrättens område. Syftet med MBL är främst att stärka arbetstagarsidans inflytande över arbetsorganisering och arbetsvillkor. Förutsättningen för att reglerna om inflytande enligt MBL ska gälla är att arbetsgivaren har kollektivavtal. Föreningsrätten innebär att såväl arbetstagare som arbetsgivare har rätt att tillhöra en organisation och verka för den. En anställd får inte behandlas sämre för att man är med i en fackförening. Den svenska arbetsrätten bygger på att frågan om inflytande för arbetstagare liksom tvister mellan arbetsgivare och fack i första hand ska lösas genom förhandling. Arbetsgivaren ska hålla den lokalfackliga föreningen på arbetsplatsen underrättad om hur verksamheten utvecklas såväl produktionsmässigt som ekonomiskt och personalpolitiskt. (källa)
  2. 1976 Arbetsrättsreform (medbestämmandelagen). (källa)
  3. Medbestämmandelagen – en lag i Sverige som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare Medlingsinstitutet – en svensk statlig förvaltningsmyndighet bildad 2000. (källa)
  4. I Sverige regleras fredsplikt, förutom i kollektivavtalen, även i Medbestämmandelagen. (källa)
  5. De arbetsrättsliga lagar som existerar i Sverige idag är i stor utsträckning ett resultat av initiativ från LO under tidigt 1970-tal, och utarbetades av de dåvarande socialdemokratiska regeringarna. Som ett resultat trädde ett stort antal lagar i kraft under mitten och slutet av 1970-talet, exempel inkluderar Medbestämmandelagen, Lagen om anställningskydd och Förtroendemannalagen. Anhängare av dessa lagar hävdar att de har demokratiserat svensk arbetsmarknad, medan kritiker säger att de gjort arbetsmarknaden byråkratisk och stel vilket lett till dålig sysselsättningsutveckling. (källa)
  6. En tautologisk sammansättning är en sammansättning där en upprepning, tautologi, uppkommer, exempelvis när sista ordet i förledet (eller en synonym till det) även ingår i efterledet. De uppstår bland annat vid sammansättningar med förkortningar, till exempel AT-tjänstgöring (där T står för tjänstgöring), mbl-lagen (mbl är en förkortning för medbestämmandelagen), cd-skiva (där cd är förkortning för engelskans compact disc, "kompaktskiva"), SI-systemet (från franskans Système International d'Unités, "internationella enhetssystemet") och IC-krets (där IC är förkortning för engelskans integrated circuit, "integrerad krets"). (källa)
  7. Inrikespolitik: Om val och partier i Sverige (red, 1975), Lag-Jobb, om medbestämmandelagen (red, 1979). (källa)
  8. Tage Erlander utsåg Bengtsson till jordbruksminister den 25 januari 1969. Utnämningen var till en början mindre omtyckt inom bonderörelsen, då Ingemund Bengtsson i stort sett saknade erfarenhet inom området. Under hans tid som jordbruksminister brukade man i media skämtsamt kalkylera med, hur föreslagna förändringar inom jordbruket skulle komma att påverka den mindre lantgård, som hans yngre bror Liss Bengtsson brukade. Som inrikes- och arbetsmarknadsminister var Bengtsson bland annat med om att införa den femte semesterveckan, obligatorisk arbetslöshetsförsäkring, medbestämmandelagen (MBL) och lagen om anställningsskydd (LAS). Hans utnämning hade bättre stöd i detta fall, då Ingemund Bengtsson tidigare ägnat sig åt det aktuella området och var känd för sitt kunnande. (källa)
  9. Nästa kapitel behandlar en gemensam förhandlingsordning. Där finns regler om att tvister skall förhandlas både lokalt och centralt innan de går till konflikt eller behandlas i Arbetsdomstolen. Sedan införandet av lagen om anställningsskydd (LAS) 1974 gäller tidsfristerna i LAS dock istället för de i förhandlingsordningen vid behandling av anställningstvister. I och med medbestämmandelagen (MBL) har även regler om tolkningsföreträde för arbetstagarparten tillkommit, som saknas i avtalstexten. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.