Min Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder min, varianter, uttal och böjningar av min

Min synonym, annat ord för min, vad betyder min, förklaring, uttal och böjningar av min.

Synonymer till min

Hittade 2 varianter av ordet min:

Vad betyder och hur uttalas min

Min uttalas min [mi´n] och är ett substantiv -en -er.

Min betyder:

Ordformer av min

Singular

min
obestämd grundform
mins
obestämd genitiv
minen
bestämd grundform
minens
bestämd genitiv

Plural

miner
obestämd grundform
miners
obestämd genitiv
minerna
bestämd grundform
minernas
bestämd genitiv

Min1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas min

Min uttalas min [min´] pronomen mitt mina [mi´-].

Min betyder:

Ordformer av min

Ordform(er) min mitt mina minas Eventuell grammatisk information ges i artikeltexten.

Andra språk

Min på Engelska

 • min. - minute
 • my - in my opinion, my children
 • facial expression - with a sorrowful expression, make a wry face

Hur används ordet min

 1. Hon har sedan tidigt 1970-tal varit aktiv med en mängd kortfilmer och dokumentärer i olika ämnen, producerade både för svensk och utländsk TV. Dessutom har hon varit inblandad i flera TV-serieproduktioner och teateruppsättningar samt under senare år skrivit ett antal böcker. Åren 2003–2006 var hon filmkonsulent på Svenska filminstitutet. (källa)
 2. Ångest, ångest är min arvedel är de inledande raderna i den första dikten i diktsamlingen Ångest (1916) skriven av Pär Lagerkvist. Samtliga dikter i samlingen saknar namn/titel och brukar därför hänvisas till med hjälp av deras inledande rader, till exempel de kända "Ångest, ångest är min arvedel" och "Min ångest är en risig skog". (källa)
 3. Modellen beskriver hur öppenheten i mellanmänsklig kommunikation ökar när vi både är tydliga och lyhörda mot varandra och minskar när vi inte är det. Att ge varandra feedback är en viktig process i allt samarbete. Genom att kunna ta emot feedback, vara lyhörd, får jag reda på hur andra uppfattar mig och mitt agerande. Genom att kunna vara tydlig och exponera mig själv, ger jag andra möjlighet att få kunskap om mig. (källa)
 4. Mormonism är den dominerande religiösa traditionen inom Sista dagars heliga-rörelsen inom Restorationism grundad av Joseph Smith i Västra New York mellan 1820 och 1830. Största grenen i traditionen är Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga som har över 15 miljoner utövare, varav en stor del (dock en minoritet) bor i ursprungslandet USA. Dess anhängare kallas i folkmun mormoner. Mormonerna anser att mormonismen är en gren av kristendomen, dock ifrågasätts detta av många kristna samfund, då mormoner inte tror på en treenig Gud eller att kanoniserad skrift är begränsad till Bibeln. Mormonerna tror på Bibeln men tror på vidare uppenbarelse och har också andra heliga skrifter bl.a. Mormons bok och har därav fått smeknamnet "mormoner". (källa)
 5. Jag svär vid Apollon, läkaren, vid Asklepios, vid Hygieia och Panakeia samt vid alla gudar och gudinnor, tagande dem till vittne att jag så vitt jag förmår och mitt förstånd räcker skall hålla denna min ed och denna min förpliktelse. (källa)
 6. Språkligt skiljer sig Nya testamentet från 1526 litet från Gustav Vasas bibel. Ibland är det den senare utgåvan som har det ålderdomligare språket. Exempelvis skrev man år 1526 min herres, men år 1541 mins herras (med bevarad kasuskongruensböjning). Flera stående uttryck med ålderdomlig böjning är direkta citat från Gustav Vasas bibel, exempelvis sätta sitt ljus under ena skäppo. (källa)
 7. En förlagsredaktör gick ut och försvarade poeten, sa att han minsann inte var en professionell våldtäktsman. Många attackerade kvinnan. Det chockade mig. Jag var naiv nog att tro att litteraturvärlden var bättre än vilket kommentarsfält som helst på internet. Sedan fick det mig att inse en sak till: Att det är en stor skillnad på att vara en manlig och kvinnlig författare, säger Camila Gutiérrez. (källa)
 8. Cowards första framgång var The Young Idea 1923. Han författade sedan och medverkade även i flera andra teaterpjäser, som också de blev stora succéer i såväl Storbritannien som USA, såsom Hay Fever (1925), Private Lives (1930, tillsammans med Gertrude Lawrence), Blithe Spirit ('Min fru går igen', 1941, filmatiserad 1945) och Design for living (filmatiserad 1933 som, Oss gentlemän emellan). (källa)
 9. På modern svenska kongruensböjs attributiva adjektiv efter substantiviska ords genus (en lång arm - ett långt ben), numerus (långa armar) och bestämd form (den långa armen), samt, bara i bestämd form singularis och numera frivilligt, efter semantiskt kön (den långa flickan - den långe pojken). Predikativa adjektiv saknar kongruensböjning för bestämdhet (En pojke är lång - Pojken är lång), men böjs efter genus och numerus (Benet är långt, Dessa flickor är långa). Även artiklar, adjektiviska pronomen (min, någon, denna, med flera) samt vissa räkneord (en, första och andra) kongruensböjs enligt en eller flera av de nämnda egenskaperna. Kongruensböjningen låter egenskaper hos huvudordet, eller dess referent, följas åt genom hela nominalfrasen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.