Mods Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mods, varianter, uttal och böjningar av mods

Mods synonym, annat ord för mods, vad betyder mods, förklaring, uttal och böjningar av mods.

Vad betyder och hur uttalas mods

Mods uttalas mods [måd´s] och är ett substantiv -et; pl. mods.

Mods betyder:

Ordformer av mods

Singular

mods
obestämd grundform
mods
obestämd genitiv
modset
bestämd grundform
modsets
bestämd genitiv

Plural

mods
obestämd grundform
mods
obestämd genitiv
modsen
bestämd grundform
modsens
bestämd genitiv

Mods är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet mods

  1. Subkulturen var mansdominerad, men kvinnliga mods var både vanligt förekommande och lika stilmässigt utstuderade. Där männen plockade upp en del traditionellt feminina stildrag (bruk av smink var till exempel inte ovanligt) hade kvinnliga mods en närmast maskulin stil med kort hår, skjortor, byxor och lågskor. De använde sällan smink eller smycken.
  2. Ett av de plagg som starkt förknippas med modrörelsen är den amerikanska arméns parka av modell M-51. Den introducerades 1951 för användning under Koreakriget, och kallades därför "Koreaduffel" i Sverige. Genom de amerikanska armébaserna i Europa var plaggen billiga och lättillgängliga och fungerade som skydd för kläderna vid färd på skoter. Tidiga mods ska dock ha föredragit regnrockar i plast (PVC) som köptes från butiken Coch A, då dessa lätt kunde vikas ihop och läggas undan.
  3. Under flera helger (bank holidays) under våren och sommaren 1964 inträffade ett antal kravaller mellan mods och så kallade "rockers" (läderklädda, motorcykelburna, äldre ungdomar som lyssnade på rockmusik från 1950-talet) i städer som Brighton och Clacton på Storbritanniens sydkust. Dessa väckte stor uppmärksamhet i brittisk media och bidrog till att sprida modskulturen vidare över landet. Samtidigt blev rörelsen synonym med en armé av parkasklädda ungdomar som ställde till med bråk, en bild som tidiga modernister genom sin extrema individualitet hade mycket svårt att identifiera sig med. Vissa menar att den ursprungliga modkulturen försvann med kravallerna 1964, eftersom den förlorade sin exklusivitet.
  4. Under andra halvan av 1960-talet blev modkulturen alltmer splittrad. Medelklassungdomar med konstskolebakgrund tog till sig influenser från den amerikanska hippierörelsen och psykedelia ersatte Roch B och soul som bas för många popgrupper. Andra unga, företrädesvis från arbetarklassen, valde istället att renodla och förändra modstilen. Det innebar en renodling av det "sportiga": jeans istället för byxor med pressveck, pikétröjor och rutiga skjortor istället för formella skjortor med slips samt enklare, kortare frisyrer. Dessutom introducerades plagg som tidigare inte förknippats med mod, exempelvis hängslen och arbetskängor från Dr. Martens. Detta resulterade först i "hard mods" (cirka 1964-67) och senare i den första skinhead-vågen (1968-72). 1969 nämndes ordet "Skinhead" för första gången i brittisk press.
  5. I Sverige kom begreppet "mods" närmast att förknippas med ett byte av hårmode bland tonåringar. The Beatles genombrott 1963 fick många pojkar att låta håret växa, kamma det åt sidan eller framåt och sluta använda feta produkter som brylkräm. Axellångt hår var snart inte ovanligt. Flickor i tonåren bytte från tuperat hår fixerat med hårsprej till frisyrer som fick hänga ned på sidorna av huvudet. Kläderna som förknippades med svenska mods var jeans, stora stickade tröjor, basketskor (liknande de amerikanska Converse All-Stars) och sandaler, manchesterrockar och samma typ av parkas som brittiska mods bar. Detta var en stil som hade mycket gemensamt med 50-talets brittiska beatniks. Det var heller inte ovanligt att man skrev och ritade med tuschpenna på skor, byxor och framförallt parkas. Begreppet mods nådde en bred, svensk allmänhet först med de så kallade modskravallerna på Hötorget i Stockholm och Götaplatsen i Göteborg under sommaren 1965. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.