Montera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder montera, varianter, uttal och böjningar av montera

Montera synonym, annat ord för montera, vad betyder montera, förklaring, uttal och böjningar av montera.

Synonymer till montera

Vad betyder och hur uttalas montera

Montera uttalas mont|era [månte´- äv. må?te´-] och är ett verb -de.

Montera betyder:

Ordformer av montera

Aktiv

montera
infinitiv
monterar
presens
monterade
preteritum
monterat
supinum
monterande
presens particip
montera
imperativ

Passiv

monteras
infinitiv
monteras
presens
monterades
preteritum
monterats
supinum

Perfekt particip

monterad en
~ + subst.
monterat ett
~ + subst.
monterade den/det/de
~ + subst.

Montera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Montera på Engelska

 • put together, fit, assemble

Hur används ordet montera

 1. En truck eller gaffeltruck är ett motordrivet fordon som används vid lastning och lossning, till exempel vid lagerbyggnader. Fordonet är normalt utrustat med en gaffelliknande lyftanordning för att kunna lyfta lastpallar. Flera olika redskap finns att montera på lyftvagnen. Bland de vanligaste är rullgrip, fatlyft, bal- eller timmergrip samt storsäckspjut. (källa)
 2. En vipport har ett stort dörrblad som fälls upp med hjälp av ett handtag eller med motordrift (med fjärrstyrning). Bladet sitter fast i metallarmar på sidorna och justerbara fjädrar hjälper till att dra upp portbladet. I öppet läge sticker knappt hälften av portbladet ut utanför huset och resten sticker in i huset. Det är en enkel konstruktion som håller länge. Lätt och snabb att montera. Vissa vipportar kan ha oskyddade fjädrar som ger klämrisk. (källa)
 3. Glidgjutning, även kallad Schädlermetoden, Manometermetoden, Safe-Seal-metoden, är en metod för att renovera murade skorstenar utan att behöva montera ned dom. (källa)
 4. Gallerskopa är en speciell typ av skopa för grävmaskiner som sorterar shaktmassorna efter fraktionsstorlek. Konstruktionsmässigt är det i princip en helt vanlig planeringsskopa där den solida botten har bytts ut mot ett grovmaskigt galler. Till många gallerskopor finns ett löst galler som man kan montera för få ett finmaskigare galler. (källa)
 5. Alternativen till hissar med motvikt är följande: Motviktlös hissmaskin där linorna (vajrarna) lindas upp på en lintrumma, hydraulhiss där korgen lyfts med hjälp av en hydraulcylinder som står på gropbotten, kedjedriven hiss där korgen "klättar" på kedjor eller kuggstång i schaktet samt skruvhissen där korgen "skruvas" upp och ned med hjälp av en mutter monterad i schaktet som drivs av en motor monterad på korgen/plattformen. (källa)
 6. Tidiga motordrivna fordon hade förarsätet placerat i mitten (smala fordon på grund av smala vägar och det ansågs att personen som körde skulle ha utrymme. Hos hästekipage var det så för att kusken skulle ha utrymme att rycka i tömmar och i piskan mm). Senare blev bilarna bredare och föraren sattes på ena sidan för att ge plats åt en passagerare. Vissa biltillverkare valde att placera förarsätet mot mitten av vägen, medan andra valde att montera förarsätet på sidan som vette mot vägkanten, för att undvika skador från trottoarer, rännstenar, väggar och andra hinder. Slutligen blev det förra alternativet det förhärskande. I Sverige hade man däremot ratten mot vägkanten, till vänster, mest för att Sverige var inringat av länder där samma praxis tillämpades och man importerade bilar från Tyskland och andra länder med högertrafik. (källa)
 7. Under 1500-talet började pottugnarna att ersättas av kvadratiska ugnar dekorerade med pressade kakel, ofta i rika färger. Johan III lät montera kakelugnar i Stockholms slott och 1572 uppsattes kakelugnar i Kalmar- och Borgsholms slott, 1582 kom tyska "pottemakare" till Kalmar. De färgglada ugnarna ersätts under 1600-talet av ugnar med svarta, svartgröna eller gröna kakel. I början av 1700-talet blir kakelugnar med blå dekor på vit botten efter holländsk förebild moderna. Samtidigt övergick man från biläggarugnar till vindugnar som eldades framifrån. (källa)
 8. Kikarsikten blev vanliga bland jägare i Sverige på 60-talet. När kikarsikten blev varje jägares egendom, borrades många äldre jaktvapen för att montera kikarfästen, i stort sett alla jaktvapen tillverkade på 60-talet och framåt är borrade från fabriken för kikar fästen. (källa)
 9. Det finns vissa standardstorlekar ordnade i serier efter format, som till exempel F-serien (figur), L-serien (landskap, mer avlångt format) och M-serien (marin, ännu mer avlångt). I F-serien är F1 minst, följt av F2, F3 och så vidare. Man kan dock själv montera ram och duk, och då välja storlek efter eget tycke. (källa)
 10. Montera Modulartång - för montering av modularkontakter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.