Monument Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder monument, varianter, uttal och böjningar av monument

Monument synonym, annat ord för monument, vad betyder monument, förklaring, uttal och böjningar av monument.

Synonymer till monument

Vad betyder och hur uttalas monument

Monument uttalas monu|ment [-en´t] och är ett substantiv -et; pl. monument.

Monument betyder:

Ordformer av monument

Singular

monument
obestämd grundform
monuments
obestämd genitiv
monumentet
bestämd grundform
monumentets
bestämd genitiv

Plural

monument
obestämd grundform
monuments
obestämd genitiv
monumenten
bestämd grundform
monumentens
bestämd genitiv

Monument är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Monument på Engelska

  • monument

Hur används ordet monument

  1. den är också okänslig för försurat regn. Eftersom den därtill är vanligt förekommande på många håll i världen har den kommit till rik användning för gatubeläggningar, som byggnadssten, för murverk och i ornament och monument. (källa)
  2. I Norden finns bara ett fåtal gravfält från de jagande stenålderskulturerna. Dels är det få platser i Sverige som ben har förmåga att bevaras så länge – dels har man inte i de fall gravar påträffats byggt upp några större synliga monument över sina döda. Under neolitikum byggdes megalitgravar under delar av perioden, även om enklare begravningsformer fortfarande förekom. Under stor del av neolitikum anlades också dödshus och det är troligt att man låtit skelettera sina döda i dessa innan de begravdes i megalitgravarna. (källa)
  3. Mellan 600 och 850 var det åter stort välstånd i mayaområdena. Mayafolket var förenat i samma trosuppfattningar och kultur, och mayaarkitekturen, astronomi, matematik och konst nådde så högt att inget annat förcolumbianskt samhälle kunde mäta sig med dem. Handeln blomstrade och befolkningen växte till omkring 10 miljoner invånare runt 750. Från 750 till 830 och därefter blev dessa handelsförbindelser brutna, krig bröt ut, städerna övergavs och inga nya tempel eller monument byggdes som förr. Grunden till nedgången har 2007 sammanfattats som en kombination av eskalerande stridigheter, överbefolkning, miljöförstöring, torka och elitens extravagans. (källa)
  4. Hatta är en exklav av Dubai som ligger i bergsområdet Jabal al-Hajar ungefär 10 mil från staden Dubai. Exklaven är 140 km² och har flera historiska monument. (källa)
  5. Ikonoklasm – uppsåtligen förstöra religiösa ikoner samt andra symboler eller monument, oftast av religiösa eller politiska motiv. (källa)
  6. Kufisk skrift är vanligt på Seldjuk-turkiska mynt och monument och på tidiga osmanska mynt. (källa)
  7. En utmejslad stentavla från det första eller andra århundradet hittad i graven hos familjen "Haterii" i Rom visar en kran som används till att bygga ett monument. (källa)
  8. Under förcolumbiansk tid kom vissa mayaspråk att utveckla ett skriftspråk, som skrevs med glyfer. Denna skrift är känd från tiden 300–200 e.Kr. under den sena förklassiska perioden (400 f.Kr. till 250 e.Kr.), men är bäst dokumenterad under mayacivilisationens klassiska period (cirka 250–900). De över 10 000 bevarade mayainskriptionerna på byggnader, monument, keramik och barkpapperscodexar, kombinerat med den rika litteraturen på mayaspråk skriven med det latinska alfabetet efter den spanska koloniseringen, utgör en viktig grundval för dagens förståelse av Amerikas förcolumbianska historia. (källa)
  9. Ett närstående begrepp är megaliter, som underförstått avser megalitiska monument vilket kan syfta på vilka forntida monument som helst, vari ingår en enda eller flera stora stenar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.