Mynta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mynta, varianter, uttal och böjningar av mynta

Mynta synonym, annat ord för mynta, vad betyder mynta, förklaring, uttal och böjningar av mynta.

Hittade 2 varianter av ordet mynta:

Vad betyder och hur uttalas mynta

Mynta uttalas mynta och är ett substantiv -n myntor.

Mynta betyder:

Ordformer av mynta

Singular

mynta
obestämd grundform
myntas
obestämd genitiv
myntan
bestämd grundform
myntans
bestämd genitiv

Plural

myntor
obestämd grundform
myntors
obestämd genitiv
myntorna
bestämd grundform
myntornas
bestämd genitiv

Mynta1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas mynta

Mynta uttalas mynta och är ett verb -de.

Mynta betyder:

Ordformer av mynta

Aktiv

mynta
infinitiv
myntar
presens
myntade
preteritum
myntat
supinum
myntande
presens particip
mynta
imperativ

Passiv

myntas
infinitiv
myntas
presens
myntades
preteritum
myntats
supinum

Perfekt particip

myntad en
~ + subst.
myntat ett
~ + subst.
myntade den/det/de
~ + subst.

Mynta2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Mynta på Engelska

  • mint
  • coin

Hur används ordet mynta

  1. Sverige hade från att de första mynten började präglas runt år 1000 huvudsakligen silvermyntfot, då guldmynt som präglades i Sverige främst var tänkta att kunna användas i internationell handel. Daler infördes 1534 och var cirkulationsmynt eller utrikeshandelsmynt i många olika varianter till 1872, bland annat som riksdaler och daler silvermynt. På 1620-talet började man även mynta kopparmynt, vilka dock snart sjönk i värde vilket ledde till bimetallism och en separat kopparmyntfot. Från 1745 hade Sverige också en för stor sedelutgivning, något som gjorde dem oinlösbara och i praktiken ledde till en separat pappersmyntfot. Efter en myntrealisation 1777 övergick Sverige till silvermyntfot. (källa)
  2. Kattmynta (Nepeta cataria) är en kransblommig växt som tillhör nepetasläktet och ursprungligen förekommer i södra och östra Europa, Mellanöstern, Centralasien och delar av Kina. Den har av människan spridits över stora delar av världen, till norra Europa, Nya Zeeland och Nordamerika. Trivialnamnet kattmynta har den fått av den intensiva effekt som växten har på en övervägande del av världens katter. (källa)
  3. Myntasläktet (Mentha): är ett växtsläkte, som tillhör familjen kransblommiga växter. Det är fleråriga växter med upp till 1 m höga stänglar med motsatta, sågkantade blad. Arterna utmärker sig för en starkt kryddad och aromatisk doft. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.