Mysteriespel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mysteriespel, varianter, uttal och böjningar av mysteriespel

Mysteriespel synonym, annat ord för mysteriespel, vad betyder mysteriespel, förklaring, uttal och böjningar av mysteriespel.

Vad betyder och hur uttalas mysteriespel

Mysteriespel uttalas myst|erie|spel och är ett substantiv.

Ordformer av mysteriespel

Singular

mysteriespel
obestämd grundform
mysteriespels
obestämd genitiv
mysteriespelet
bestämd grundform
mysteriespelets
bestämd genitiv

Plural

mysteriespel
obestämd grundform
mysteriespels
obestämd genitiv
mysteriespelen
bestämd grundform
mysteriespelens
bestämd genitiv

Mysteriespel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet mysteriespel

  1. I ett annat antikt västerländskt exempel på ett tema som angränsar kriminalfiktionen, Sofokles tragedi Kung Oidipus (från ca 429-427 f.Kr), utreder Oidipus mordet på sin far utan att veta att det är han själv som begått det. Liksom i många övriga västerländska kriminalliknande berättelser fram till Upplysningstiden bygger Oedipus efterforskningar på övernaturliga och knappast helt rationella metoder, såsom Teiresias skärskådning. I Kina skrevs under Mingdynastin (1368 - 1644 e.Kr) folkberättelser om till exempel domarna Bao Gong An respektive Di Renjie. De senare baserades på berättelser om en verklig domare som levde ca 630-700 e.Kr. En ytterligare tidig inspirationskälla kan vara de mysteriespel som framträdde under den europeiska medeltiden. Liknande verk, fast självbiografiska, skildrade den franske före detta förbrytaren och senare polischefen Vidocq (1828). Samma typ av skälmhistorier finns på många språk. I Sverige finns exempelvis Lasse-Majas Robin Hood-artade brottsturné som gavs ut i biografiform 1833. (wikipedia.org)
  2. Mirakelspel, liksom mysteriespel, härstammar från det liturgiska dramat, som innebar att mässans munkar gick från att skifta mellan sång och dialog till att gestalta mässorna med skådespel. Mirakelspelen spreds i Europa efter att Kristi lekamen godkänts på 1300-talet. Handlingen hämtades inte ur bibeln, utan mirakelspelen kretsade kring helgons liv, och hur de utförde underverk, eller om goda människor som straffades för sin tro. Budskapet i de religiösa spelen var "Håll fast vid din tro vad som än händer. Du får din belöning efter döden." (wikipedia.org)
  3. Mysteriespel är en medeltida folklig teaterform, som framfördes av amatörer på offentliga platser. Mysteriespelen hade religiöst innehåll, och gestaltade oftast historier hämtade ur Bibeln. Händelserna kring påskveckan var ett vanligt tema (påskspel / passionsspel) men även många andra bibliska berättelser användes. Det äldsta bevarade mysteriespelet är Adamsspelet (Le Mystère d'Adam) från 1100-talet. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.