Neonskylt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder neonskylt, varianter, uttal och böjningar av neonskylt

Neonskylt synonym, annat ord för neonskylt, vad betyder neonskylt, förklaring, uttal och böjningar av neonskylt.

Vad betyder och hur uttalas neonskylt

Neonskylt uttalas ne|on|skylt och är ett substantiv.

Ordformer av neonskylt

Singular

neonskylt
obestämd grundform
neonskylts
obestämd genitiv
neonskylten
bestämd grundform
neonskyltens
bestämd genitiv

Plural

neonskyltar
obestämd grundform
neonskyltars
obestämd genitiv
neonskyltarna
bestämd grundform
neonskyltarnas
bestämd genitiv

Neonskylt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Neonskylt på Engelska

  • neon sign, neon light

Hur används ordet neonskylt

  1. Olssons Skor-skylten är en neonskylt för den numera nedlagda skoaffären Olssons skor, belägen vid Odengatan 41 i Vasastaden i Stockholm. Skylten kom upp i slutet av 1940- eller början av 1950-talet och ändrades till baren "Olssons video" när skoaffären lades ner, men återställdes till "Olssons Skor" år 2009 när lokalen blev musikbar till restaurangen Storstad. (källa)
  2. Vår Bod ligger vid Ringvägen 129 på Södermalm i Stockholm. "Vår Bod" var ursprungligen en modebutik men är numera ett bageri som kallar sig "Vår Bagarbod". Neonskylten på fasaden fick vara kvar och nominerades 2014 till den årligen återkommande tävlingen Lysande skylt. (källa)
  3. Nr. 35 - Continental Herrekipering, klassisk neonskylt. (källa)
  4. Nästa steg i ljusskyltens utveckling var neonrörets klara röda sken. Den första neonskylten i Sverige var en inomhusreklam för prenumeration av Dagens Nyheter, som tändes i början av december 1924 i skyltfönstret på DN:s depeschkontor vid Stureplan. Därefter följde Nordiska Kompaniet, Stockholms biografer och många ljusskyltar främst längs Hamngatan och kring Norrmalmstorg samt Stureplan. (källa)
  5. Den karaktäristiska Draken-skylten med en neonskylt visande en grön drake med rörlig röd eldstunga, ritad av konstnären Rudolf Persson och konstruerad av Ruben Morne, finns kvar på byggnaden idag och kommer förbli kvar oavsett vilken verksamhet som kommer bedrivas i lokalen. Drakens formgivning hade inspireras av den drake som Isaac Grünewald applicerade på biografens ridå. Den är ett tidigt exempel på rörlig neon. Med jämna mellanrum söker drakens tunga kontakt med det röda neonröret som löper längs taklisten. (källa)
  6. Noas Express – för livets myller och mångfald var det fullständiga namnet på vandringsutställningen. Initiativet kom från Namsa, Naturhistoriska museers samarbetsorganisation. Ett möte skedde på Naturhistoriska riksmuseet i slutet på oktober 1995, mellan representanter för Namsa, Naturvårdsverket och Riksutställningar. Efter mötet föreslog Namsa ett formellt samarbete för att producera en utställning om biologisk mångfald under kommande år. Det överenskomna samarbetet skulle resultera i Noas Express, som enligt boken Kultur i rörelse – en historia om Riksutställningar och kulturpolitiken togs fram ovanligt snabbt. Produktionen startade hösten 1996 och målsättningen var att utställningen skulle vara klar vid årsskiftet. Det snabba tempot ställde krav på Riksutställningar som lät de egna teknikerna jobba tillsammans med de fem konstnärer som hade engagerats i utställningsbygget. Snickare, ljussättare, elektriker, sömmerskor fick hyras in för att klara tidsplanen. Glasmästare, mattläggare, plåtslagare och tillverkare av neonskyltar anlitades för olika typer av jobb. En del problem dök upp under bygget av utställningen, många av det ovanligare slaget, berättar boken Kultur i rörelse – en historia om Riksutställningar och kulturpolitiken. (källa)
  7. Eftersom klassisk ljusreklam har dåligt skydd i lagen, men ofta anses vara en kulturskatt, skapades priset av den ideella föreningen Stadsljusgruppen 1997 för att uppmärksamma och därigenom skydda äldre ljusreklam. Åren 1997 och 1998 utsågs vinnare av diplomen Lysande skylt, ett pris till ägare av klassisk ljusreklam med uppmaningen att vårda kulturarvet. Bakgrunden var att Stockholms äldsta neonskylt, biografen Palladiums skylt från 1926, revs under år 1996. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.