Neptunium synonym, annat ord för neptunium, vad betyder neptunium, förklaring, uttal och böjningar av neptunium.

Vad betyder och hur uttalas neptunium

Neptunium uttalas neptuni|um [-tu´-] och är ett substantiv -et el. neptuniet el. neptunium.

Neptunium betyder:

Ordformer av neptunium

Singular

neptunium
obestämd grundform
neptuniums
obestämd genitiv
neptuniumet
bestämd grundform
neptuniumets
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

neptuniet
bestämd grundform
neptuniets
bestämd genitiv
neptunium
bestämd grundform
neptuniums
bestämd genitiv

Neptunium är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet neptunium

  1. Neptunium är ett radioaktivt grundämne som tillhör aktiniderna. Neptunium var den första syntetiskt framställda transuranen. Den är uppkallad efter planeten Neptunus. Den ser ut som en silvrig metall. Dess oxidationstal ligger mellan +3 och +7. Neptunium är farligt emedan det är radioaktivt (alla isotoper), giftigt, självantändande och kan ansamlas i benmassan.
  2. Neptunium var det första grundämnet i aktinidserien som upptäcktes. Grundämnet upptäcktes av ett flertal forskare under åren 1935–40, men det var 1940 vid universitet i Berkeley, Kalifornien, genom att amerikanerna McMillan och Abelson bombarderade uran med neutroner som man lyckades visa att ämnet faktiskt gick att tillverka. Neptuniumjoner kan anta olika färger i lösning: Blek purpur, gulgrön, blågrön eller blek skär färg beroende på jonernas olika oxidationstal.
  3. Neptunium är den tyngsta aktinoiden och det femte tyngsta av grundämnena. En supraledare kan skapas med formeln NpPd5Al2. Neptunium används främst i kärnreaktorer. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Neptunium Synonymer Betyder Uttal