Nigning synonym, annat ord för nigning, vad betyder nigning, förklaring, uttal och böjningar av nigning.

Vad betyder och hur uttalas nigning

Nigning uttalas nig|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av nigning

Singular

nigning
obestämd grundform
nignings
obestämd genitiv
nigningen
bestämd grundform
nigningens
bestämd genitiv

Plural

nigningar
obestämd grundform
nigningars
obestämd genitiv
nigningarna
bestämd grundform
nigningarnas
bestämd genitiv

Nigning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet nigning

  1. En nigning är en traditionell västerländsk hälsningsgest utförd av kvinnor och flickor där den nigande böjer benen vid knäna. Ibland böjs även huvudet. Det är den kvinnliga motsvarigheten till bugning.
  2. Nigning kan användas vid hälsning på en annan person av högre rang, exempelvis då en yngre hälsar på en äldre, eventuellt samtidigt som man tar i hand. Bruket har på många håll i västvärlden blivit mindre vanligt men förekommer vid vissa tillfällen, bland annat mottagande av en gåva eller utmärkelse samt inför högre uppsatta personer, särskilt en monark eller annan medlem av kungafamilj. Ibland niger också sörjande då de vid begravning hälsar på den döda. Nigning förekommer även vid applådtack på operahus men är inte vanlig på talteatrar. Desmond Morris menar att rörelserna i nigning och bugning fram till 1600-talet var kombinerade i en i princip könsneutral rörelse, som sedan separerades till två olika.
  3. Knix är, i mer vardagligt språk, en hastig och lätt nigning.
  4. Magdalena Ribbing om nigning, Dagens Nyheter, 1 oktober 2012 (svenska) (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Nigning Synonymer Betyder Uttal