Noaord synonym, annat ord för noaord, vad betyder noaord, förklaring, uttal och böjningar av noaord.

Vad betyder och hur uttalas noaord

Noaord uttalas noa|ord och är ett substantiv.

Noaord betyder:

Ordformer av noaord

Singular

noaord
obestämd grundform
noaords
obestämd genitiv
noaordet
bestämd grundform
noaordets
bestämd genitiv

Plural

noaord
obestämd grundform
noaords
obestämd genitiv
noaorden
bestämd grundform
noaordens
bestämd genitiv

Noaord är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet noaord

  1. Noaord, eller noanamn, kallas benämningar som används när det enligt folktron anses vara olycksbringande och därmed tabu att nämna ett visst ord. Det polynesiska ordet noa uttrycker motsatsen till tabu, och betecknar något som kan användas utan risk. Ett noaord är en typ av eufemism.
  2. Noaord har oftast använts för farliga djur, övernaturliga fenomen och väsen, där man av rädsla för att frammana dem ej vågat nämna dem vid namn. Att använda det riktiga namnet ansågs kunna frammana dess onda krafter. Det var därför tabubelagt. Genom att i stället använda en alternativ benämning trodde man sig kunna undvika att dessa onda krafter utlöstes. Tanken med noanamnet kunde vara att det inte skulle irritera fenomenet i fråga utan i stället vara insmickrande. Men det förekom även noanamn av en mer anklagande och avståndstagande karaktär.
  3. Noaord har emellertid också använts för mer vardagliga företeelser inom bland annat jakt och fiske, där de användes för att inte fördärva jaktlycka, eller för sådana ord som ansågs för heliga för att uttalas.
  4. Björn har bl a noanamn som alluderar på djurets farlighet: Ofreden, Styggnacke, Fulingen, Storkräket. Men även en del inställsamma och insmickrande ord finns: Skogskisse, Myrtass, Basse. Så även Bamsefar. Det än idag vanliga noaordet Nalle används numer även som namn på avbildade björnföremål av allehanda slag. 'Björn' ('brun') är i sin tur ett noaord som är gemensamt för de germanska språken, medan man i slaviska språk använder noanamnet Medved ('honungs-ätare'). Genom att jämföra andra indoeuropeiska språk antar man att det ursprungliga ordet var *h₂ŕ̥tḱos (uttalas ungefär 'arktos')
  5. Jorum är ett noaord för döden.
  6. Nisse eller Goanisse är ett noaord för tomtrået. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.