Omfatta synonym, annat ord för omfatta, vad betyder omfatta, förklaring, uttal och böjningar av omfatta.

Synonymer till omfatta

Vad betyder och hur uttalas omfatta

Omfatta uttalas om|fatta och är ett verb -de.

Omfatta betyder:

Ordformer av omfatta

Aktiv

omfatta
infinitiv
omfattar
presens
omfattade
preteritum
omfattat
supinum
omfattande
presens particip
omfatta
imperativ

Passiv

omfattas
infinitiv
omfattas
presens
omfattades
preteritum
omfattats
supinum

Perfekt particip

omfattad en
~ + subst.
omfattat ett
~ + subst.
omfattade den/det/de
~ + subst.

Omfatta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Omfatta översättning

Engelska

comprise
the works will comprise three factories

Hur används ordet omfatta

  1. Enligt EU själva ska inte dock ett godkännande av de nya reglerna inte omfatta memes, satir eller liknande material. (svt.se)
  2. En fågelkoloni kan i extremfall omfatta hundratusentals par. (wikipedia.org)
  3. En särskild betydelse fick begreppet ande hos Friedrich Hegel och de efterföljande tyska idealismen, där anden ("Der Geist") tolkades som den yttersta verkligheten och ursprunget för allt vårt kännande, upplevande tänkande och viljande. Han tolkade historiens utveckling som ett resultat av världsandens utveckling genom ständigt utbytta "Tidsandar" ("Zeitgeist"). Eduard von Hartmann uppfattades världsgrunden som en "omedveten" ande. Wilhelm Dilthey och andra dualister kom senare att utvidga begreppet ande till att omfatta alla den mänskliga kulturens yttringar. (wikipedia.org)
  4. Generalmönstringen har sitt ursprung i de vapensyner eller s.k. mönstringar som ända sedan 1200-talet hölls med frälset för att kontrollera att rustningstjänsten hade fullgjorts enligt föreskrift. De kom senare att omfatta alla stående trupper. Efter att det yngre indelningsverkets hade införts av Karl XI genomfördes noggranna mönstringar, som då fick benämningen generalmönstring, av kungen själv eller av en general som han hade utsett. Så småningom bestämdes att generalmönstring skulle hållas än vart femte, än vart tredje år och även med värvade trupper. (wikipedia.org)
  5. Med FN:s definition är naturligtvis förintelsen - det vill säga Nazitysklands försök att utrota Europas judar och romer, turkarnas systematiska utrotning på armenier och assyrier (assyrier/syrianer), samt även greker under första världskriget (folkmordet på armenierna) eller massakrerna på Tutsis i Rwanda (folkmordet i Rwanda) år 1994 glasklara exempel på folkmord. Däremot skulle stora delar av Josef Stalins kampanj jezjovsjtjina 1936–1938 och andra liknande aktioner före och efter andra världskriget i Sovjetunionen inte vara folkmord. Miljontals människor avrättades 1936–1938 eller förvisades till Gulag (där många avled) där offren inte tillhörde en kategori baserad på nation, etnicitet eller religion. Det drabbade alla (oavsett folkgrupp etcetera) som regimen klassade som ”folkfiender” och det inkluderade även många medlemmar i kommunistpartiet. Däremot är enligt nämnda definition Stalinregimens deportationer av vissa folkgrupper före, under och efter andra världskriget att likställa med folkmord. Skulle man utvidga folkmordsbegreppet till att även omfatta social tillhörighet, klasser och politisk åskådning, så var det folkmord liksom kulakutrotningen i slutet av 20- och början av 30-talet och den "röda terrorn" under Stalins ledning. (wikipedia.org)
  6. Grekerna utvecklade geometrin till att omfatta många nya figurer, kurvor, ytor och kroppar. De ersatte tidigare induktiva metoder med logiska, deduktiva, de insåg att geometrin studerar abstrakta, ideala former och de upptäckte det axiomatiska system som, under mer än 2 000 år, betraktats som det ideala paradigmet för alla vetenskapliga teorier. (wikipedia.org)
  7. En gomspalt kan omfatta både hårda och mjuka gommen (wikipedia.org)
  8. Gratäng (av franskans gratin med liknande uttal) är en maträtt som vanligen tillagas i ugn. Rätten kan understundom kallas låda eller pudding. Det franska verbet gratiner betyder grädda i ganska hög värme, till exempel under grill (griljera), för att få en gyllenbrun skorpa. Det är även relaterat till verbet gratter som betyder skrapa, riva. Begreppet gratinera kan även omfatta momentet att riva ost eller bröd och strö det på maträtten före gräddning. (wikipedia.org)
  9. Under 1970- och 80-talen började man alltmer att experimentera med seriesystemen i många länder. Det blev då inte längre lika självklart att grundserien skulle omfatta så gott som allt seriespel förutom kval. (wikipedia.org)
  10. Personen måste uppehålla sig i sin fasta bostad i Sverige och vistelsen måste omfatta minst två dagar och en övernattning per vecka. Med dag avses också del av dag. Personen har rätt till reseavdrag på samma sätt som om han hade haft vid arbete i Sverige. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.