Operativsystem Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder operativsystem, varianter, uttal och böjningar av operativsystem

Operativsystem synonym, annat ord för operativsystem, vad betyder operativsystem, förklaring, uttal och böjningar av operativsystem.

Synonym till operativsystem

Vad betyder och hur uttalas operativsystem

Operativsystem uttalas op|er|at|iv|syst|em och är ett substantiv.

Operativsystem betyder:

Ordformer av operativsystem

Singular

operativsystem
obestämd grundform
operativsystems
obestämd genitiv
operativsystemet
bestämd grundform
operativsystemets
bestämd genitiv

Plural

operativsystem
obestämd grundform
operativsystems
obestämd genitiv
operativsystemen
bestämd grundform
operativsystemens
bestämd genitiv

Operativsystem är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Operativsystem på Engelska

  • operating system

Hur används ordet operativsystem

  1. En hemkatalog är den katalog eller "mapp" som innehåller en användares filer och inställningar i Unix och unixliknande operativsystem. Katalogerna brukar ha samma namn som användarnamnet och finns vanligen (förutom administratörens) i katalogen /home/, i större system ofta i en underkatalog. Sökvägen till den egna hemkatalogen finns lagrad i miljövariabeln $HOME och kan också fås av systemet genom getpwuid(3). (källa)
  2. Hemkatalog – en användares filer och inställningar i Unix och unixliknande operativsystem. (källa)
  3. Apple Computers senaste operativsystem, Mac OS X, marknadsförs med de olika versionernas kodnamn som alla är tagna från stora kattdjur: "Cheetah", "Puma", "Jaguar", "Panther", "Tiger", "Leopard" och "Snow Leopard". (källa)
  4. Operativsystemkärna – på engelska kernel, en innersta delen av ett operativsystem. (källa)
  5. En Miniatyrbild eller en Thumbnail (tumnagel) är inom datorer bilder med reducerad storlek som används för att förhandsgranska en större bild. Miniatyrbilder kommer i två format, optimerade och ihoptryckta. En optimerad bild sparas separat och tas sen fram vid behov för att förhandsgranska bilden ifråga. Denna teknik används bland annat på Wikipedia, men även i operativsystem såsom Windows XP med flera. En ihoptryckt miniatyrbild är däremot en direkt version av originalet och ger därför alltså ingen fördel i laddningstid, men bilden behöver då inte heller laddas när personen väl vill se den i full storlek. (källa)
  6. Begreppet minidator, av engelskans minicomputer, lanserades i slutet av 1960-talet och betecknade då en dator som var mindre än de vanligare stordatorerna. En minidator var ungefär stor som ett kylskåp och fyllde behoven för en avdelning inom ett företag, till skillnad från stordatorerna som fyllde upp flera skåp eller en hel datorhall och betjänade ett helt företag. Transistorer och kärnminnen var grundläggande tekniska komponenter för att åstadkomma så kompakta lösningar, medan stordatorernas avancerade programvara och operativsystem med tidsdelning inte var lika vanliga på de tidiga minidatorerna. Som vanligt vid teknikskiften av det här slaget, växte ett antal nya företag fram och blev dominerande leverantörer av minidatorer (exempelvis Digital Equipment Corporation, Data General, Datasaab och Norsk Data), eftersom de tidigare leverantörerna av stordatorer (däribland IBM, Control Data) inte förmådde anpassa sig lika snabbt. IBM tog dock sin revansch med lanseringen av System/3 i början av 1970-talet. Minidatorerna hade sin storhetstid fram till slutet av 1980-talet, då persondatorer och arbetsstationer anslutna till filservrar via lokala nät hade slagit igenom. (källa)
  7. MiNT – en operativsystemskärna. (källa)
  8. Plattformen – den del av programvaran som tillhandahåller den grundläggande infrastrukturen för datorns funktion, såsom BIOS, drivrutiner och operativsystem. (källa)
  9. Ett operativsystem är ett datorprogram eller en samling datorprogram som syftar till att underlätta användandet av en dator, genom att utgöra länken mellan datorns maskinvara och de tillämpningsprogram som användaren vill köra på datorn. Operativsystemet är ansvarigt för hanteringen av central maskinvara, koordinationen av datorns aktiviteter och för fördelandet av resurser på datorn. Det kan ses som datorns "grundlag" – en standardiserad regeluppsättning som bestämmer hur program och användare får använda datorns olika delar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.