Ordinera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ordinera, varianter, uttal och böjningar av ordinera

Ordinera synonym, annat ord för ordinera, vad betyder ordinera, förklaring, uttal och böjningar av ordinera.

Synonym till ordinera

Vad betyder och hur uttalas ordinera

Ordinera uttalas ord|in|era och är ett verb -de.

Ordinera betyder:

Ordformer av ordinera

Aktiv

ordinera
infinitiv
ordinerar
presens
ordinerade
preteritum
ordinerat
supinum
ordinerande
presens particip
ordinera
imperativ

Passiv

ordineras
infinitiv
ordineras
presens
ordinerades
preteritum
ordinerats
supinum

Perfekt particip

ordinerad en
~ + subst.
ordinerat ett
~ + subst.
ordinerade den/det/de
~ + subst.

Ordinera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Ordinera på Engelska

 • prescribe - the doctor prescribed complete rest

Hur används ordet ordinera

 1. Under 1890-talet blev kungaparets besök på Sofiero mer sällsynta. Drottningen ordinerades torr skogsluft istället för Öresunds salta vindar, och kungen föredrog att resa med det kungliga fartyget Drott och sågs som en flitig gäst inte minst på Marstrand i Bohuslän. Sista gången Oscar och Sofia vistades tillsammans på Sofiero var i samband med Helsingborgsutställningen 1903. (källa)
 2. Tinnitus har alltid funnits som ett symptom på öronsjukdom så länge människan har förmått ge uttryck för sina upplevelser. De första skrivna uppgifterna om medicinsk behandling för tinnitus finns dokumenterat redan på Faraos tid, i Egypten och Mesopotamien. Den äldst bevarade egyptiska papyrusrullen om tinnitus heter Ebers papyrus och är från 16:e århundradet före Kristus. Där beskrivs behandling av tinnitus med en typ av olja som skulle hällas in i örat vid behandling av "förhäxat öra". I gamla assyriska medicinska skrifter, upptecknade på lertavlor, beskrivs flera viktiga droger som belladonna, opium och cannabis för tinnitus. I Corpus Hippocraticum varnas för att vid akuta sjukdomstillstånd ordinera laxativa medel för personer med tinnitus. Han menade att tinnitus kommer från blodådrorna. (källa)
 3. Nirvana åkte under de första månaderna av 1994 ut på en turné. Efter en konsert på turnén i Rom fann Courtney Love på morgonen den 4 mars Kurt Cobain medvetslös på sitt hotellrum, och han fördes till sjukhus. Läkaren berättade på presskonferensen att sångaren hade reagerat på en kombination av ordinerat Rohypnol och alkohol. Mycket tyder på att det rörde sig om ett självmordsförsök. Resten av turnén ställdes in, inklusive en planerad avstickare till Storbritannien. (källa)
 4. Läkare och sjuksköterskor använder den webbaserade tjänsten Pascal för att ordinera mediciner, göra läkemedelsändringar, lägga dem i dospåsar och beställa läkemedel. I Pascal hanteras även läkemedel som ej går att dispensera. Här varnas även för läkemedel som interagerar med varandra, ej lämplig för äldre personer. (källa)
 5. Enligt en myt blir man snäll av att äta pepparkakor. Hur myten uppkom är oklart. Pepparkakor var uppskattade i Norden, inte minst av kungligheter. Unionskungen Hans sägs ha ordinerats pepparkakor mot sitt dåliga humör av sin doktor. Det förekommer även andra teorier. En är att pottaska, som förr användes som hävningsmedel vid pepparkaksbak, även bidrog till att mildra magbesvär efter förtäring av julmat och att personerna därmed blev snällare. (källa)
 6. Dos (av latin dosis, av grekiska dosis, "så mycket som ges" eller "portion") avser i snäv mening den mängd läkemedel en patient blivit ordinerad av läkare. Dos avser även kvantitet i allmänhet. Det närliggande ordet dosering avser en föreskriven mängd av en substans under en angiven tidsperiod. Se även stråldos. (källa)
 7. En huskur är en äldre behandlingsmetod som tas till mot diverse åkommor utan att ha ordinerats av läkare. (källa)
 8. För att bli ordinerad till diakon i Equmeniakyrkan krävs förutom personlig lämplighet, medlemskap i kyrkan, en grundutbildning samt Equmeniakyrkans diakonutbildning. (källa)
 9. Hundmat kan idag vara anpassad på en mängd olika vis. Exempelvis finns det foder för större hundar, mindre hundar, hundar med högt respektive lågt energibehov och medicinska foder ordinerade av veterinär för hundar med till exempel matallergier eller njursvikt. De flesta hundmatssorterna är baserade på kött i någon form men vissa hundfoder (oftast de medicinska) är vegetariska för att minska risken för allergiska reaktioner. (källa)
 10. I Mesopotamien gjorde man 5000 f.Kr vinäger av dadlar, medan egyptierna använde kornöl. Det gjorde man även i Norden fram till 1700-talet. I Europa var äppelcidervinägern den vanligaste och användes både in- och utvärtes. Hippokrates ordinerade vinäger mot febersjukdomar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.