Orter Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder orter, varianter, uttal och böjningar av orter

Orter synonym, annat ord för orter, vad betyder orter, förklaring, uttal och böjningar av orter.

Synonym till orter

Hur används ordet orter

  1. Under senare delen av 1900-talet har militära staber, förband, skolor och flottiljer som varit förlagda på samma ort, samlats inom en garnison. Ortens namn har vanligtvis bildat namnet på garnisonen, t.ex. Östersunds garnison. Garnisonschefen var vanligtvis chef för något av de ingående förbanden inom garnisonen. Orter i Sverige som är kända och varit betydande garnisonsorter är bland andra Boden, Eksjö, Halmstad, Hässleholm, Karlskrona, Kristianstad, Linköping, Skövde, Sollefteå, Strängnäs, Visby, Uppsala och Östersund. På dessa orter har försvarsmakten varit en av de större arbetsgivarna. (källa)
  2. Många tyska städer har gatunamnsskyltar med vit text på blå bakgrund, som bland annat i Hamburg, München, Frankfurt och Kassel. I slutet av 1800-talet när flera tyska städer växte rasant fick nya stadsdelar teman på gatunamnen. T.ex. i Schöneberg i Berlin skapades Bayerischer Viertel med gatunamn efter bayerska orter. (källa)
  3. På en del orter har de geriatriska klinikerna också ansvar för palliativ vård, inklusive den avancerade hemsjukvården och hospisvård (vård i livets slutskede). (källa)
  4. Fransk getost, chèvre (uttal: /ˈʃɛvʁ/) eller chevre, är en vitmögelost, oftast i form av en smal cylinder. Färgen är ljus och konsistensen något krämig. Chèvre är franska och betyder just 'get'. Det är alltså en allmän benämning på getost, inte ett varumärke. Emellertid är inte alla franska getostar vitmögelostar – vissa skyddas istället av ett tunt lager aska. Chèvre används både som den är och i matlagning, och då den värms upp blir den annars ganska skarpa getsmaken mildare. I Frankrike tillverkas en hel rad olika getostar, bland dem Banon, Brique chèvre, Cabécou, Cabri gatineu, Chabichou du Poitou, Chabis, Chevrotin, Crottin de Chavignol, Pélardon, Picodon de l'Ardèche ( som är occitanska för 'kryddig från Ardèche'), Picodon de la Drôme, Pouligny-saint-pierre, Rocamadour, Sainte-maure-de-touraine, Selles-sur-cher och Valençay. Specialiserade ostaffärer och saluhallar på större orter i Sverige brukar saluföra en hel del av dessa ostar. (källa)
  5. Gratistidningar anslutna till Gratistidningarnas Förening (GTF) har i huvudsak ett lokalt material och distribueras direkt till hushåll och företag på orten. Gratistidningen är i många fall det enda lokala skrivna mediet på mindre orter och har kommit att fylla det tomrum som nedläggningen av mindre prenumererade lokaltidningar medförde. (källa)
  6. Närheten till Vänern är viktig för friluftslivet. I synnerhet den vackert belägna Grumsfjorden, en del av Vänern liksom den anslutande viken Borgvikssjön. Denna del av Vänern är en viktig och väl nyttjad rekreationsplats för båtägare i såväl Grums som närliggande orter. Här utövas förutom vattensporter även fiske såväl sommar- som vintertid. (källa)
  7. Grundskolan kan drivas av staten, kommunen, eller som friskola. En del grundskolor drivs i form av internatskolor, då eleverna bor i anläggningar vid skolan under terminerna. Det kan också finnas ambulerande skolor, där läraren reser till eleverna på avlägsna orter, som då får undervisning endast en del av året. I en del länder finns möjlighet till hemundervisning som alternativ till skolor, då föräldrar får ansvaret för elevernas utbildning, antingen genom att de själva undervisar eller genom att de anställer privatlärare. (källa)
  8. Handel förekommer bland annat vid gränsen mellan Norge och Sverige där det på den svenska sidan finns köpcentra som Charlottenbergs shoppingcenter, Nordby Shoppingcenter och hela orter som Töcksfors som drar nytta av gränshandeln. Fokuset vid denna gräns är huvudsakligen dagligvaror. Ett annat ställe med liknande inriktning som Nordby Shoppingcenter är Scandinavian Park vid Flensburg i Tyskland som ligger vid gränsen mellan Danmark och Tyskland. (källa)
  9. Kring år 1900 tog flera svenska folkrörelser upp gökotta med brassmusikorkester i sin programverksamhet och traditionen fick spridning i hela landet. Kyrkor anordnar än idag gökotta på vissa orter, i form av friluftsgudstjänst med skogspromenad på Kristi himmelfärdsdagens morgon. (källa)
  10. Hamburgerbar en enklare form av restaurang som först och främst serverar snabbmat som hamburgare och varmkorv. Dessa ställen finns ofta längs med vägar, och vid större vägar som till exempel motorvägar är dessa vanliga. Detta beror på att det finns en stor kundkrets hos de som gör långa bilfärder. Hamburgerbarer finns också i centrum i orter. I europeiska länder brukar varje tätort ha minst en hamburgerbar oavsett om det är en större eller mindre ort. En del hamburgerbarer bedrivs genom stora multinationella företag och då förekommer ofta s.k. franchising. Andra hamburgerbarer bedrivs helt i privat regi, och i vissa fall är det till och med bara en ägare som dessutom jobbar ensam. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.