Pagod Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder pagod, varianter, uttal och böjningar av pagod

Pagod synonym, annat ord för pagod, vad betyder pagod, förklaring, uttal och böjningar av pagod.

Synonym till pagod

Vad betyder och hur uttalas pagod

Pagod uttalas pagod [-å´d äv. -o´d] och är ett substantiv -en -er.

Pagod betyder:

Ordformer av pagod

Singular

pagod
obestämd grundform
pagods
obestämd genitiv
pagoden
bestämd grundform
pagodens
bestämd genitiv

Plural

pagoder
obestämd grundform
pagoders
obestämd genitiv
pagoderna
bestämd grundform
pagodernas
bestämd genitiv

Pagod är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet pagod

  1. Buddhism - Stupa, Pagod, Chaitya. (källa)
  2. Nanjings storhet drabbades hårt under Taipingupproret. I februari 1853 erövrades Nanjing av rebellerna, som dödade många av stadens invånare, i synnerhet manchuer. Nanjing blev nu den "himmelske kungen" Hong Xiuquans residens, men återtogs av Zeng Guofans trupper efter två års belägring 19 juli 1864. Därvid förstördes staden i grunden och stora delar av befolkningen dödades. Många av Nanjings gamla praktbyggnader förstördes, bland annat det kejserliga palatset med det ryktbara porslinstornet. Detta, som byggdes 1411–1430, var en oktogonal, 67,5 meter hög pagod, uppförd i nio våningar av tegel och utvändigt beklädd med fint porslin i skiftande färger, bland vilka den gröna var förhärskande. Från de olika takens utsprång av grönglaserat porslin nedhängde hundratals klockor och lampor. (källa)
  3. Pagod (av persiska butkada "avgudatempel", möjligen av sanskrit bhagavati, 'helig dyrkans hus') är ett buddhistiskt byggnadsverk. Det utvecklades i Kina till höga, smala hus med ett antal våningar. Benämningen pagod används också (ibland) om buddhistiska stupor i Sri Lanka, Burma och Thailand, som stupor är dessa kupolliknande, mer massiva och har höga spiror. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.