Paragraf Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder paragraf, varianter, uttal och böjningar av paragraf

Paragraf synonym, annat ord för paragraf, vad betyder paragraf, förklaring, uttal och böjningar av paragraf.

Synonymer till paragraf

Vad betyder och hur uttalas paragraf

Paragraf uttalas para|graf [-a´f] och är ett substantiv -en -er.

Paragraf betyder:

Ordformer av paragraf

Singular

paragraf
obestämd grundform
paragrafs
obestämd genitiv
paragrafen
bestämd grundform
paragrafens
bestämd genitiv

Plural

paragrafer
obestämd grundform
paragrafers
obestämd genitiv
paragraferna
bestämd grundform
paragrafernas
bestämd genitiv

Paragraf är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Paragraf på Engelska

  • paragraph - section of an Act, article (section, clause) 20 of the new constitution

Hur används ordet paragraf

  1. Om inte paragraf 11 och 13 omarbetas röstar jag nej. (källa)
  2. Enligt förvaltningslagens nionde paragraf ska myndighet handlägga ärenden så snabbt, enkelt och billigt som möjligt. Myndigheten ska själv inhämta upplysningar och yttranden från andra myndigheter, om sådana behövs. Den ska uttrycka sig lättbegripligt och även på andra sätt underlätta för den enskilde att ha med den att göra. (källa)
  3. Den viktigaste lagen för svenska journalister inom tryckta medier är tryckfrihetsförordningen (TF) – inte minst dess första paragraf som ger rätt till meddelarfrihet – en viss rätt för till exempel offentligt anställda att anonymt och utan straffansvar lämna uppgifter för publicering. TF är en av Sveriges grundlagar, och har tillkommit för att värna en långtgående informationsfrihet i samhället. (källa)
  4. Språklagen instiftades 2009 och den så kallade "klarspråksparagrafen", Språklagens elfte paragraf lyder: Språket i all offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. (källa)
  5. I svenska brottsbalken 1 kap 2 § 1 stycket stadgas att "En gärning skall, om inte annat är särskilt föreskrivet, anses som brott endast då den begås uppsåtligen. Denna paragraf spänner över hela brottsbalken och betyder att alla brottbestämmelser där ingenting annat stadgas kräver uppsåt för att brottet skall vara begånget. Ett exempel är brottet mord som stadgas i 3 kap 1 § brottsbalken "Den som berövar annan livet, dömes för mord till fängelse i tio år eller på livstid." I denna bestämmelse stadgas enbart de objektiva rekvisiten, det vill säga att någon måste döda en annan. Ingenting sägs om vilket subjektivt rekvisit som måste vara uppfyllt. Dock framgår det genom 1 kap 2 § brottsbalken att uppsåt krävs eftersom ingenting annat stadgas i mordbestämmelsen. I en del brottsbestämmelser stadgas ordet oaktsamhet. Detta är ett exempel på ett ord som föreskriver något annat och därmed signalerar att det räcker med det subjektiva rekvisitet oaktsamhet för att brottet skall vara begånget. (källa)
  6. Lagrum är specifika avsnitt av den skrivna rätten som skall tillämpas för en given frågeställning. Lagrummet kan vara stort eller litet beroende på frågeställningens avgränsning. För ett enkelt domslut kan lagrummet vara en enstaka paragraf medan lagrummet för en myndighets verksamhet kan sträcka sig över flera författningssamlingar. (källa)
  7. I Sverige utfärdas lagtext löpande av riksdagen och publiceras i SFS (Svensk författningssamling). Lagtext består traditionellt av paragrafer markerade med §. Varje paragraf består i sin tur i stycken och eventuellt punkter. (källa)
  8. Med hänvisning till den rådande bostadsbristen ansökte det kooperativa bostadsföretaget Arbetarnas Byggnadsförening genom sin ordförande, handlanden och snickaren Johannes Nilsson den 15 september 1875 om att på Albogatan i södra Annedal få uppföra två trevånings trähus med första våningen i sten på tomterna 133 och 134. Föreningen hade köpt in tomterna 120-135, totalt 16 stycken. I ansökan begärdes för första gången att få höja källarens bjälklag till helt ovan mark, vilket avslogs av nämnden med hänvisning till byggnadsordningen paragraf 29, att om en stenvåning påbyggdes med en eller flera våningar av trä skulle byggnaden räknas som trähus och enligt paragraf 55 fick trähus inte byggas högre än två våningar. (källa)
  9. I norsk lagtext används alltid han, när en person omtalas, oavsett om personen är man eller kvinna. Man har därför en inledande paragraf, som säger att han gäller såväl män som kvinnor. (källa)
  10. Mufflonfåren omfattas i Sverige av paragraf 40 i jaktförordningen, vilket innebär att en fordonsförare som har kört på och skadat eller dödat ett mufflonfår är skyldig att märka ut platsen och kontakta polisen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.