Passunion Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder passunion, varianter, uttal och böjningar av passunion

Passunion synonym, annat ord för passunion, vad betyder passunion, förklaring, uttal och böjningar av passunion.

Vad betyder och hur uttalas passunion

Passunion uttalas pass|un|ion och är ett substantiv.

Ordformer av passunion

Singular

passunion
obestämd grundform
passunions
obestämd genitiv
passunionen
bestämd grundform
passunionens
bestämd genitiv

Plural

passunioner
obestämd grundform
passunioners
obestämd genitiv
passunionerna
bestämd grundform
passunionernas
bestämd genitiv

Passunion är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet passunion

  1. Som ett resultat av det nordiska samarbetet blev gränsbevakningen under 1900-talet mildare mellan de nordiska staterna. Nordiska passunionen infördes den 1 juli 1954, vilket medförde fri rörlighet för personer inom Norden. Passkontroll avskaffades formellt, men behölls för inresa från Danmark och alla flygresor, där dock nordiska medborgare kunde passera utan pass (om de via utseende, språk eller id-kort kunde göra sannolikt att de var nordbor). Då Schengensamarbetet inleddes utvidgades denna rätt till att gälla också andra än nordbor. Tullkontrollen fortsatte dock som tidigare, förutom att den blivit mindre strikt vid bilresor. Den som har varor att förtulla skall dock fortsättningsvis i använda de officiella övergångsställena och kontakta tullen. (källa)
  2. Båda länderna deltar i Schengensamarbetet och Nordiska passunionen, och därmed saknas systematiska personkontroller. Tullkontroller förekommer däremot. Dessa utförs av norska Tollvesenet och svenska Tullverket. Det finns ett samarbete så att en tullstation kan klarera och kontrollera fordon i båda riktningar. Många vägar som inte har tullstation korsar gränsen (inklusive väg E16), men där får bara fordon utan varor att deklarera passera. De övervakas via video och tillfälliga kontroller. Lastbilar får normalt inte använda sådana övergångar alls, men transportföretag kan få tillstånd att använda dem, även med last, och då deklareras lasten elektroniskt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.