Permanent Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder permanent, varianter, uttal och böjningar av permanent

Permanent synonym, annat ord för permanent, vad betyder permanent, förklaring, uttal och böjningar av permanent.

Synonymer till permanent

Vad betyder och hur uttalas permanent

Permanent uttalas per|man|ent [-en´t] och är ett adjektiv; n. permanent, -a.

Permanent betyder:

Ordformer av permanent

Böjning (i positiv) permanent en ~ + subst. permanent ett ~ + subst. permanenta den/det/de ~ + subst. permanente den ~ + mask. subst.

Permanent är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Permanent på Engelska

  • permanent - a permanent exhibition, permanent dwellings (housing)
  • perm, permanent (wave)

Hur används ordet permanent

  1. Galgbacken låg i regel utanför staden och gärna på en kulle eller backe. I Stockholm har galgbacken flyttat från sin plats på Stigberget på Södermalm (se Galgberget, Södermalm) ut i periferin söder om Skanstull (se Galgbacken, Hammarbyhöjden) allteftersom staden har vuxit. Galgen var i regel ett permanent bygge i motsats till en tillfälligt uppsatt schavott, som oftast återfanns på det mest centrala torget. Galgen på Stigberget och Hammarbyhöjden hade en hög murad underbyggnad som kröntes av tre höga stenpelare med grova bjälkar däremellan under vilka de dödsdömda hängdes. Avrättningarna var offentliga och var sig själv till straff och androm till varnagel (till straff för brottslingen och varning för de andra). På Stigbergets galgbacke kunde det ibland hängas tio personer samtidigt, men då var kapacitetstaket nått. (källa)
  2. Några av Gamla Testamentets israelitiska kungar hade där enligt Andra Krönikeboken (28:3, 33:6) ägnat sig åt en hednisk kult för Molok som bland annat krävde barnoffer i eld (brända levande). Efter att det förbjöds av kungen Josia, blev dalen en avfallsplats där djurkadaver, sopor och lik från kriminella dumpades, och man eldade permanent för att förhindra att sjukdomar spreds. Hinnomdalen kom därefter att bli synonymt med en fruktansvärd ondska och namnet Gehenna användes som ett namn på helvetet, den plats som Gud förberett för djävulen och hans fallna änglar. I modern hebreiska används termen tofeth för att referera till förintelsen. (källa)
  3. Finland har haft både svenska (tillfälligtvis, se ovan) och under tiden som ryskt en rysk generalguvernör, som kejsarens högste företrädare (permanent 1809-1917) , de senare från Finska kriget 1808 och framåt - se Generalguvernör över Finland. (källa)
  4. Vid gjutning behövs en form som antingen kan vara en engångsform eller en permanent kokill. Väljs en permanent kokill utgör kokillen en mycket stor del av kostnaden för detaljen. Därför väljs engångsformer vid små serier och permanent kokill vid stora serier, även kallat bulktillverkning. (källa)
  5. Från början gjorde grillkorven entré via lokala konditorier, som under 1950-talet i allt ökande omfattning breddade sitt sortiment med ett grillbord. Grillbordet på konditorierna gav även upphov till en variant av korv som är populär i Mellannorrland, den grillade kluvna korven. Den varianten av tillagning uppstod i Sveg, från början som ett sätt för konditorn att kunna stapla de runda korvarna vid grillbordet, men anrättningen blev sedan populär för sin smak. Den grillade kluvna korven spred sig via den bilburna vinterturismen från Sveg till bland annat Ljusdal och Hudiksvall, och rätten serveras fortfarande. Efter konditorigrillen, introducerades i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet den fristående och permanent placerade korvkiosken, som blev den gängse försäljningskanalen. Numer säljs grillkorven i ökande utsträckning på bensinmackar. Där grillas den i speciellt utformade elgrillar. I dagligvaruhandeln säljs grillkorvar i kyldisken. (källa)
  6. Grundvattensänkning innebär att grundvattenytan medvetet sänks av människan för att möjliggöra en viss verksamhet, som annars skulle omöjliggöras av en alltför hög grundvattenyta. Grundvattensänkningen kan antingen vara tillfällig eller permanent. (källa)
  7. Grusväg är en väg som saknar asfalt eller annan form av permanent beläggning. Den är istället belagd med grus, vilket vid låg trafikbelastning ger godtagbart väggrepp, bärighet och dränering. (källa)
  8. Försöket ansåg lyckat och utbildningen fortsatte som en permanent del från och med 2014. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.