Permanenta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder permanenta, varianter, uttal och böjningar av permanenta

Permanenta synonym, annat ord för permanenta, vad betyder permanenta, förklaring, uttal och böjningar av permanenta.

Synonym till permanenta

Vad betyder och hur uttalas permanenta

Permanenta uttalas per|man|enta [-en´ta] och är ett verb -de.

Permanenta betyder:

Ordformer av permanenta

Aktiv

permanenta
infinitiv
permanentar
presens
permanentade
preteritum
permanentat
supinum
permanentande
presens particip
permanenta
imperativ

Passiv

permanentas
infinitiv
permanentas
presens
permanentades
preteritum
permanentats
supinum

Perfekt particip

permanentad en
~ + subst.
permanentat ett
~ + subst.
permanentade den/det/de
~ + subst.

Permanenta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Permanenta på Engelska

  • make permanent

Hur används ordet permanenta

  1. Några exempel på permanenta grundvattensänkningar är olika former av dikning (täckdikning av en åker) där grundvattenytan måste hållas nere för att bland annat undvika syrgasbrist och dålig bärighet. Utan denna grundvattensänkning kan marken inte odlas på ett rationellt sätt. Dessutom skulle både skörden och skördekvaliten försämras. (källa)
  2. Gödselstack kallas en hög med spillning, som används till gödsling av åkrar. Förutsättningen för att man skall kunna samla den värdefulla gödseln i en stack är att kreaturen står stallade åtminstone en del av året och inte sprider ut gödseln över betesmarken. En klimatförsämring under järnåldern tvang skandinaviska bönder att börja vinterstalla sina kreatur, vilket indirekt ledde till en omläggning från temporära ogödslade åkrar till permanenta gödslade. (källa)
  3. Henna är ett rödbrunt färgämne i form av ett vanligen grönt pulver som i Sverige framförallt används för att färga hår. Henna är det arabiska namnet på busken Lawsonia inermis från vilken bladen insamlas och torkas. Henna har använts framförallt i Asien, Mellanöstern och Afrika under tusentals år för att göra mönster på händer och fötter, men är i västvärlden mest känt som hårfärgningsmedel. Även på andra kroppsdelar förekommer det att man gör icke-permanenta tatueringar med henna. (källa)
  4. En hinderbana är en inomhus- eller utomhusbana med fysiska hinder som människor, djur (exempelvis hästar) eller farkoster ska ta sig igenom i tävling, träning eller lek. I tävling och vissa lekar sker det enligt särskilda regler. Hinderbanor kan vara permanenta eller temporärt uppbyggda. (källa)
  5. Ett hundöra är ett sorts bokmärke som skapas genom att man viker in yttre hörnet på en boksida för att markera en plats som man lätt vill kunna återvända till. Metoden ger permanenta defekter på boken varför det kan uppfattas som negativt, speciellt om boken är värdefull, om det är en biblioteksbok eller liknande. Ett vikt skadat hörn på en papperssida kan också kallas hundöra, även om det inte gjorts medvetet för att fungera som bokmärke. I den senare formen är begreppet känt i svenskan sedan 1734 då det omskrivs i Jacob Serenius engelsk-svensk-latinsk ordbok Dictionarium anglo-svethico-latinum. (källa)
  6. Dessa ångestkällor kan vara mer eller mindre permanenta, och då leda till jagsvaghet. Jagsvaghetet kan också ses som en form av identitetskris eller identitetsproblem till följd av dessa ångestkällor. Jagsvaghet kan i synnerhet uppkomma vid stora förändringar, som vid skolstart, puberteten, vid föräldraskap, vid trauman, pensionering eller vid påbörjandet eller avslutandet av en kärleksrelation. Det kan också vara en integrerad del av personligheten. (källa)
  7. Mellan 1967 och 1977 fanns det två statliga journalisthögskolor i Sverige – en i Stockholm och en i Göteborg. De var tänkta som permanenta skolor, men efter den stora universitetsreformen 1977 integrerades de i universiteten i Stockholm respektive Göteborg. Begreppet "journalisthögskolan" lever dock i viss mån kvar som ett begrepp för journalistutbildningarna på respektive universitet. (källa)
  8. Under 1970- och 80-talen startades några andra nät på olika orter i landet, ibland som tillfällig försöksverksamhet. Televerket sände i egna nät från år 1983 under namnet Televerket kabel-TV. Den 1 januari 1986 trädde Lag om lokala kabelsändningar (SFS 1985:677) i kraft, vilket möjliggjorde permanenta sändningar. Vid den tiden fanns omkring 40 nät med 100 000 bostäder anslutna. Televerkets kabel-TV, numera Com Hem, har hela tiden varit den dominerande distributören med ca 75% av kabel-TV marknaden. Bland övriga distributörer kan nämnas Tele2Vision, Canal Digital och Sappa. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.