Perser Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder perser, varianter, uttal och böjningar av perser

Perser synonym, annat ord för perser, vad betyder perser, förklaring, uttal och böjningar av perser.

Vad betyder och hur uttalas perser

Perser uttalas pers|er och är ett substantiv plural.

Perser betyder:

Ordformer av perser

Plural

perser
obestämd grundform
persers
obestämd genitiv
perserna
bestämd grundform
persernas
bestämd genitiv

Perser är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet perser

  1. Iranier (persiska: ایرانی) är vanligtvis en benämning på invånare i staten Iran och den iranska diasporan (ca 5–7 miljoner), eller den i Iran dominerande folkgruppen perser. (källa)
  2. Senare kom perser, greker och romare att förvalta dessa kunskaper och byggde i sin tur vattentoaletter, bevattningsanläggningar, akvedukter, kanaler, varmbadhus och så vidare. (källa)
  3. Kanaler har funnits mycket länge. Tidiga folk som perser, egyptier och sumerer byggde bevattningskanaler redan för 5 000 år sedan. På 400-talet f.Kr. byggdes den 250 mil långa Kejsarkanalen i Kina. (källa)
  4. Paraplyer (liksom parasoller) var i bruk redan hos forntidens assyrier, egyptier, kineser och perser, men då förbehållna endast åt furstar och andra högt uppsatta personer. I Europa började paraplyer komma till användning på 1500-talet. (källa)
  5. Perser (även persier eller farser) är en västiransk folkgrupp som utgör majoritetsbefolkningen i Iran (61 % av landets befolkning). De utgör ett av de ursprungliga indoeuropeiska nomadfolk som i jakt på nya betesmarker invaderade den iranska platån omkring år 3000 f.Kr. och successivt assimilerade den inhemska befolkningen av jägare och samlare. De persiska stammar som hade bosatt sig i närheten av sjön Urmia flyttade söderut och erövrade Persis (Parsa), den moderna provinsen Fars, varifrån de fått sin namn. Dessa löst federerade persiska stammar blev en sammanhållen politisk enhet under Akemeniderna. År 553 f.Kr. störtade Kyros II av Persis kung Astyages av Medien, och konsoliderade därmed perserna och mederna i det mäktiga Persiska riket. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: