Personer Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder personer, varianter, uttal och böjningar av personer

Personer synonym, annat ord för personer, vad betyder personer, förklaring, uttal och böjningar av personer.

Synonymer till personer

Hur används ordet personer

  1. I vinter har ovanligt många fall, hittills 60 personer sedan i november, rapporterats in i Sverige. Sjukdomen smittar via fåglar, som själva inte behöver vara sjuka. Och det är framförallt via avföringen, att man andas in damm från fågelspillningen. (källa)
  2. November 2018 till februari 2019 har sammanlagt 53 personer fått sjukdomen, varav mer än hälften i Sydsverige. (källa)
  3. Papegojsjukan, eller psittakos som bakteriesjukdomen egentligen heter, verkar vara på uppgång i Sverige. I vinter har ovanligt många fall – hittills 59 personer sedan i november – rapporterats in. (källa)
  4. Vi satsar på framtidens pensionärer, de är personer som har rest och nu behöver de fortfarande sin sol, säger hon. (källa)
  5. Och nu skärps kraven på att myndigheter, och även privata aktörer som sköter offentliga tjänster, ser till att personer med funktionsnedsättningar – som synskadade, hörselskadade, dyslektiker eller personer med olika kognitiva funktionsnedsättningar – kan använda sig av det digitala utbudet på deras sajter och appar. (källa)
  6. En arbetslöshetskassa, a-kassa, har som främsta uppgift att administrera och betala ut arbetslöshetsersättning till personer som är arbetslösa. (källa)
  7. Personer som genomgått könskorrigering från man till kvinna på grund av transsexualism, genomgår ibland ett plastikkirurgiskt ingrepp för att minska adamsäpplets storlek, en trachea shave. Transmän som genomgår könskorrigering däremot får ofta ett synligt adamsäpple på grund av testosteron, och därmed en mörk röst. (källa)
  8. Ordet adel kommer från lågtyskan och betydde 'härkomst', 'börd' för 1000 år sedan. I det avsevärt äldre urindoeuropeiska språket, för mer än 7000 år sedan, kan ad ha betytt "från" eller "av", men också någon annan preposition som "till" eller "på". I svenska språket kom det in som lånord för drygt 500 år sedan, dvs mot slutet av 1400-talet. I samtida dokument förekommer omväxlande termerna "frälsemän", "frälset", "adeln" och "ridderskapet". Frälse syftar här på det privilegium som en gång gav upphov till adeln som en särskild samhällsklass genom att den enskilde som åtog sig att fullgöra vapentjänst i gengäld gavs frihet (= frälse) från att erlägga skatt. Liknande skattefrihet åtnjöt även kyrkans män och kvinnor. Personer som inte tillhörde någon av dessa grupper kallades för ofrälse. (källa)
  9. En representant från varje adelsätt har rätt att delta i mötet. Ättens huvudman har företrädesrätt att representera ätten. Mötet behandlar motioner och budget samt väljer personer till olika former av uppdrag och organ. Endast män har tidigare varit valbara och försök att ändra den ordningen så att även kvinnor ska kunna vara valbara har tidigare röstats ner. (källa)
  10. Senare kallades personer som var lärjungar i en svårlärd konst eller vetenskap för adepter. Alltså en person som blev invigd i ett ordenssällskaps hemligheter eller i någon djupsinnig och för allmänheten svårtillgänglig kunskap. Numera används ordet ofta som en synonym för en lärjunge eller elev i mer allmän betydelse, till exempel i sportsammanhang. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.