Platta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder platta, varianter, uttal och böjningar av platta

Platta synonym, annat ord för platta, vad betyder platta, förklaring, uttal och böjningar av platta.

Synonymer till platta

Hittade 2 varianter av ordet platta:

Vad betyder och hur uttalas platta

Platta uttalas platta och är ett substantiv -n plattor.

Platta betyder:

Ordformer av platta

Singular

platta
obestämd grundform
plattas
obestämd genitiv
plattan
bestämd grundform
plattans
bestämd genitiv

Plural

plattor
obestämd grundform
plattors
obestämd genitiv
plattorna
bestämd grundform
plattornas
bestämd genitiv

Platta1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas platta

Platta uttalas platta och är ett verb -de.

Platta betyder:

Ordformer av platta

Aktiv

platta
infinitiv
plattar
presens
plattade
preteritum
plattat
supinum
plattande
presens particip
platta
imperativ

Passiv

plattas
infinitiv
plattas
presens
plattades
preteritum
plattats
supinum

Platta2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Platta på Engelska

  • board, plate - plasterboard, pop record (disc)

Hur används ordet platta

  1. En abakus, eller kulram, är ett gammalt räkneredskap som består av en platta eller en ram med stavar eller trådar där kulor kan skjutas fram och tillbaka. Abakusen har använts under antiken och i många utomeuropeiska kulturer. Kulramar av diverse modeller används fortfarande ibland i till exempel Japan och Kina. Den japanska versionen kallas soroban, den kinesiska suan pan. Vid användning läggs ramen på ett bord eller hålls i knäet med stavarna riktade längs med betraktelseriktningen. (källa)
  2. På undersidan av geckons fötter har den små hår, så kallade häftlameller (setae), som delar sig och utmynnar i flera platta ändar (spatulae). Geckon har omkring 5300 setae/mm² på sina fötter, och det kan finnas flera hundra spatula på varje setae. Varje spatula är cirka 0,5 μm i diameter. Det är dessa platta ändar som i kontakt med underlaget skapar de van der Waals-krafter som behövs för att geckoödlan ska kunna hålla sig kvar på underlaget. (källa)
  3. Glasögon är korrektionsglas eller skydd för ögonen bestående av slipat glas eller plast, som kan vara färgat eller ofärgat. Vanligtvis finns ett glas (det vill säga lins) för vartdera ögat och dessa är monterade i en glasögonbåge som hålls på plats av små plattor (sadlar) på näsryggen och skalmar som går bakom öronen. (källa)
  4. Dragkudden kan utformas på olika sätt, exempelvis med en platta i botten av metall eller trä som är fäst med en ögla och sedan täckt med skumgummi som är något större än kanalen alternativt en uppblåsbar kudde som kan fyllas på eller tömmas med luft under dragningen. (källa)
  5. Träklubbor är till för att slå långa slag. De numreras från 1 och uppåt. Träettan kallas för driver, och de övriga träklubborna kallas för fairwaywoods och används även vid långa fairwayslag. De har egenskapen att dess något rundade underkant och dess platta sula gör att de inte skär ner i marken vid tillslaget. De kallas träklubbor eftersom dess stora klubbhuvuden ursprungligen var gjorda av hårda träslag som ek och bok och senare när bollen började att utvecklas och bli hårdare övergick tillverkningen till persimmonblad. Idag är de gjorda av metall, exempelvis titan. Loftet på träklubborna är 7°–29°. (källa)
  6. Till formen är barr runda, platta eller fyrkantiga och är vanligtvis smala, styva och stickande. Till konsistenten är de läderartade. Barren sitter antingen spiralställda eller flera stycken på samma skott. (källa)
  7. Exempel på olika typer av husgrund är krypgrund, källare, plintgrund eller platta på mark. (källa)
  8. Grus är ett stenmaterial med dominerande kornstorlek mellan 2 mm och 63 mm. Grus delas upp i kornstorleksklasserna fingrus 2-6,3 mm, mellangrus 6,3-20 mm och grovgrus 20-63 mm. Genom siktning av naturgrus i såll delas materialet upp i olika tekniska kvaliteter. 0-8 mm betecknas som fingrus, 5-64 mm som singel, 0-70 mm som bärlagergrus och 0-300 mm (osiktat) som fyllnadsgrus. Singel (av engelska shingle, ytterst av latin scandula, 'takplatta') används som dräneringsmaterial och för utdrygning av betongblandningar. Bärlagergrus används för vägunderbyggnad utanpå vägens bottenmaterial. (källa)
  9. En annan art som ofta odlas är kinesisk gräslök, (Allium tuberosum), som har en mild smak av vitlök. Den har platta blad och vita blommor och är, trots namnet, inte särskilt nära släkt med gräslök. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.