Skiva Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skiva, varianter, uttal och böjningar av skiva

Skiva synonym, annat ord för skiva, vad betyder skiva, förklaring, uttal och böjningar av skiva.

Synonymer till skiva

Vad betyder och hur uttalas skiva

Skiva uttalas skiva och är ett verb -de.

Skiva betyder:

Ordformer av skiva

Aktiv

skiva
infinitiv
skivar
presens
skivade
preteritum
skivat
supinum
skivande
presens particip
skiva
imperativ

Passiv

skivas
infinitiv
skivas
presens
skivades
preteritum
skivats
supinum

Perfekt particip

skivad en
~ + subst.
skivat ett
~ + subst.
skivade den/det/de
~ + subst.

Skiva är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Skiva på Engelska

 • plate, board, slab, slice, disc, (disk - US) particle board, a slice of bread
 • (disk - US), record, disc recordplayer, turntable, make a record
 • disc, (disk - US) the storage medium for computers
 • party - school-leaving party
 • cut, slice - sliced cucumber

Hur används ordet skiva

 1. Observationer av spiralgalaxers rotationshastigheter tog fart 1978. Under tidigt 1980-tal stod det klart att galaxer inte roterade på samma sätt som solsystemet. En spiralgalax består av en ansvällning av stjärnor mot mitten med en vidsträckt skiva stjärnor i banor runt den centrala gruppen. Om stjärnornas banor styrs enbart av gravitationskraften, kunde man vänta sig att stjärnorna i skivans ytterkant skulle ha en mycket lägre banhastighet än de som är nära mitten. Så här ser mönstret ut i solsystemet. (källa)
 2. Under åren 1831-1832, upptäckte Michael Faraday den operativa principen för elektromagnetiska generatorer, senare kallad Faradays lag, nämligen att en elektromotorisk kraft alstras i en ledare som omger ett varierande magnetiskt flöde. Han byggde också den första elektromagnetiska generatorn, kallad Faradays skiva, som var en typ av enpolig generator, med hjälp av en kopparskiva som roterar mellan polerna i en hästskomagnet. Denna teknik producerar en svag likspänning. (källa)
 3. Gipsskiva är en skiva av gips som har en yttre beläggning av papp på båda sidor. Gipsskivan används ofta i byggnadsproduktionen för beklädnad av väggar samt för beklädnad av innertak och golv. (källa)
 4. Grundhyvel eller grundkloss har sidoställda handtag och ett stål som ställs så att den kan hyvla ett spår mellan två, med en gradsåg upptagna, sågspår i en skiva vid sammanfogning, gradning. Alternativt så huggs träet mellan sågspåren bort med ett stämjärn. Grundhyveln kan också förses med olika stål med plan- eller vinklad- spets beroende på om man skall hyvla in i ett hörn eller liknande. (källa)
 5. En grammofonskiva är en typ av fonogram där ljud lagras på en cirkulär skiva i form av ett graverat spår av varierande vidd och svängning, vilket från början avlästes med en stålnål som mekaniskt påverkade ett litet membran av metall eller glimmer. Membranets vibrationer satte luften i vågrörelse som kopplades till en större eller mindre tratt, som samlade ljudet och sände det förstärkt i trattens riktning. Detta kallades trattgrammofon. Senare infördes nålmikrofonen (pickup) som kopplades till någon form av elektrisk förstärkare. (källa)
 6. De första kompasserna konstruerades i Kina (se Shen Kuo). I Europa finns upplysningar från slutet av 1100-talet om primitiva kompassanordningar (en bit magnetiskt järn på ett halmstrå i en vattenskål). Från mitten av 1300-talet finns beskrivningar av en kompass med en kompasskiva upphängd på ett stift och kring förra sekelskiftet fick den magnetiska kompassen den utformning den fortfarande har. (källa)
 7. En gånglåt är en typ av melodi inom spelmansmusiken som är avsedd att gå till. En gånglåt är i allmänhet ledigare än en marsch. En av de mest kända svenska gånglåtarna är Gärdeby gånglåt (Gärdebylåten) av Hjort Anders Olsson, som blev riksbekant närättviks spelmanslag spelade in den på skiva och blev spelad i radio. (källa)
 8. En fest, ett kalas eller en skiva är ett högtidligt socialt evenemang. Ett äldre ord för företeelsen är gästabud. (källa)
 9. Flytgödsel består av urin och träck som lagras i stora brunnar i anslutning till djuren. För att sprida flytgödsel används i vanliga fall en gödseltunna. Det går att jämföra med en tankbil. För att sprida flytgödseln används antingen skiva eller en ramp för att få ut gödseln. Myllningsaggregat som pressar ned gödseln direkt i backen finns också. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.