Fest Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fest, varianter, uttal och böjningar av fest

Fest synonym, annat ord för fest, vad betyder fest, förklaring, uttal och böjningar av fest.

Synonymer till fest

Vad betyder och hur uttalas fest

Fest uttalas fest och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av fest

Singular

fest
obestämd grundform
fests
obestämd genitiv
festen
bestämd grundform
festens
bestämd genitiv

Plural

fester
obestämd grundform
festers
obestämd genitiv
festerna
bestämd grundform
festernas
bestämd genitiv

Fest är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fest på Engelska

 • party - party food, Christmas party, festival, bon vivant

Hur används ordet fest

 1. Gasque (gask) är ett begrepp som används på svenska universitet om en studentikos fest med sittning, och stavningen "gasque" är ett exempel på studentikos stavning. (källa)
 2. En gatufest är en fest arrangerad på offentlig plats. Det kan handla om stora fester där en eller flera gator har spärrats av för fordonstrafik, till exempel då en kommun firar ett jubileum, en sportförening firar en seger eller en berömd person kommer på besök. Termen används emellertid också som eufemism av politiska aktivister som utan myndigheternas tillstånd anordnar mer eller mindre våldsamma manifestationer på offentlig plats. (källa)
 3. En grisfest är en fest där man äter helstekt gris. Grisfesterna var som populärast på 1970-talet i samband med att charterresor till bland annat Kanarieöarna blev populära. (källa)
 4. Vättarnas Fest (Garageland Records, 2000). (källa)
 5. En fest, ett kalas eller en skiva är ett högtidligt socialt evenemang. Ett äldre ord för företeelsen är gästabud. (källa)
 6. Gästbok är en skrivbok där personer på besök kan skriva några rader till värden, om de exempelvis varit där på fest. Även pensionat, museum och liknande kan ha gästböcker för att besökare ska kunna lämna några rader om hur de haft det under vistelsen. (källa)
 7. Huvuddukar av olika slag har brukats sedan forntiden. De har burits, och bärs än idag av en rad olika skäl, som att skydda håret eller huvudet från regn, vind, smuts, kyla eller värme, av sanitära skäl, som mode, för att signalera social status, familjeförhållanden och skillnaden mellan vardag och fest, av religiösa, kulturella eller politiska skäl, för att skyla håravfall, för att visa sig sedesam eller av andra sociala konventioner. (källa)
 8. Den 6 oktober 2007 gick en stor demonstration till det nya huset Gröndalsvaenge 13 som intogs temporärt trots tårgasbeskjutning. Den 1 april 2008 enades politikerna om att ett nytt Ungdomshus skulle etableras på Dorotheavej 61 så fort som möjligt, vilket gjorde att blockaden ändrade karaktär till en fest. (källa)
 9. Chanukka, också känd som ljusets fest eller invigningsfesten. (källa)
 10. En övergångsrit är en rit som markerar en persons övergång från ett stadium i livet till ett annat (från en social status till en annan). Övergångsriter brukar sammanfalla med familjehögtider. Riterna brukar åtföljas av en fest såsom dopfest, konfirmationsfest och bröllop. Ibland får den inblandade ett (nytt) namn i och med riten, vid dop eller giftermål. Vid riten får den aktuella personen inte sällan gå igenom en prövning, som vid möhippor eller svensexor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.