Fess Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fess, varianter, uttal och böjningar av fess

Fess synonym, annat ord för fess, vad betyder fess, förklaring, uttal och böjningar av fess.

Vad betyder och hur uttalas fess

Fess uttalas fess och är ett substantiv -et; pl. fess.

Fess betyder:

Ordformer av fess

Singular

fess
obestämd grundform
fess
obestämd genitiv
fesset
bestämd grundform
fessets
bestämd genitiv

Plural

fess
obestämd grundform
fess
obestämd genitiv
fessen
bestämd grundform
fessens
bestämd genitiv

Fess är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fess

  1. Simeon Davison Fess, född 11 december 1861 i Allen County, Ohio, död 23 december 1936 i Washington, D.C., var en amerikansk republikansk politiker. Han representerade delstaten Ohio i båda kamrarna av USA:s kongress, först i representanthuset 1913-1923 och sedan i senaten 1923-1935. (källa)
  2. Piz Fess är en bergstopp i Schweiz. Den ligger i distriktet Surselva District och kantonen Graubünden, i den östra delen av landet, 140 km öster om huvudstaden Bern. Toppen på Piz Fess är 2 880 meter över havet, eller 504 meter över den omgivande terrängen. Bredden vid basen är 8,7 km. (källa)
  3. Old Yeller klarar allt (engelska: Old Yeller) är en amerikansk långfilm från 1957 i regi av Robert Stevenson, med Dorothy McGuire, Fess Parker, Jeff York och Chuck Connors i rollerna. Filmen är producerad av Walt Disney och baserad på en bok av Fred Gipson. (källa)
  4. En ledton är en ton som har en stark dragning till (det vill säga leder till) en annan ton, ett skalsteg över eller under. I ett dominantseptimackord är både tersen och septiman ledtoner. Intervallet mellan tersen och septiman i dominantseptimackordet är en förminskad kvint (tritonus), detta är ett dissonant intervall med stark ledtonsverkan. Tritonussubstitution är vanligast för dominantseptimackord på grund av att tritonussubstitutets ters är samma ton som dominantackordets septima, och tritonussubstitutets septima är samma ton som dominantackordets ters. Till exempel ligger ackorden C7 och G♭7 på tritonusavstånd från varandra och delar tonen e/fess, som är ters i C7 och septima i G♭7 (tonen fess är ett sänkt f, tonerna e och fess noteras olika men klingar som samma ton, detta kallas enharmonisk förväxling, se enharmonik). De delar också tonen bess, som är septima i C7 och ters i G♭7 (se illustration). Tonerna e/fess och bess bildar tillsammans ett tritonusintervall. I ett vanligt V7 – I-slutfall (till exempel C7 – F) leder dominantackordets (V7) ters till tonikaackordets (I) grundton (tonen e i C7-ackordet leder till tonen f i F-ackordet) och dominantackordets septima leder till tonikaackordets ters (tonen bess i C7 leder till tonen a i F). Eftersom en tritonus bestående av (enharmoniskt) samma toner förekommer i dominantseptimackordets (C7) tritonussubstitut (G♭7) så har detta ackord också samma ledtonsverkan till tonikaackordet (tonen fess i G♭7-ackordet leder till tonen f i F-ackordet och tonen bess i G♭7-ackordet leder till tonen a i F-ackordet). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.