Fertilitet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fertilitet, varianter, uttal och böjningar av fertilitet

Fertilitet synonym, annat ord för fertilitet, vad betyder fertilitet, förklaring, uttal och böjningar av fertilitet.

Synonym till fertilitet

Andra språk

Fertilitet på Engelska

  • Fertility

Hur används ordet fertilitet

  1. Progesteron, eller gulkroppshormon, är ett steroidhormon med många viktiga funktioner för båda könen. Dels fungerar det som förstadium till andra könshormoner såsom testosteron och östrogen samt kortikosteroider, och dels verkar det i sig självt. Som hormon är det främst känt som ett kvinnligt könshormon med betydelse för kvinnans sekundära könskarakteristika, fertilitet och för embryogenesen, men det har också en viktig roll som neurosteroid i centrala nervsystemet. Syntetiskt progesteron ingår som aktiv beståndsdel i p-piller. (källa)
  2. Enligt folkmedicinsk tradition kan kattmynta användas för behandling av vitt skilda åkommor som: hosta, förkylning, huvudvärk, feber, vrede, spasmer, smittkoppor, scharlakansfeber, andnöd, blåmärken, bleksot och kvinnlig hysteri. Den sägs även kunna Lugna "orolig mage", driva ut "mask i magen", läka skärsår (såret ska då gnidas med lätt fuktade söndersmulade färska blad), befordra fertilitet och starta förlossning vid graviditet som "gått över tiden". Verkan för det senare ska bero på att kattmynta orsakar sammandragningar i livmodern. Av denna anledning avrådes gravida kvinnor från att inta kattmynta, för att inte riskera något som i värsta fall skulle kunna leda till missfall. (källa)
  3. Kvinnosjukdomar är gynekologiska och obstetrikiska sjukdomar och sjukdomar i kvinnobrösten. Bland dessa återfinns sjukdomar som direkt relaterar till kvinnans fortplantningsorgan eller som relaterar till kvinnans fertilitet och havandeskap. Vad som betraktas som en kvinnosjukdom har varierat kraftigt genom historien. (källa)
  4. Den akuta toxiciteten är låg för talidomid. Toxicitetsstudier på lång sikt saknas. Extrem trötthet är dock en vanlig biverkan, vilket man löser genom intag av engångsdos till natten. I USA har man utarbetat speciella rutiner för övervakning av bland annat biverkningar och påverkan på fertilitet. (källa)
  5. Biologen Gregory Pincus hade redan på 1930-talet börjat forska om hormoner och fertilitet och provrörsbefruktade en kanin år 1934. Han hade då förstått att progestagen påverkar ägglossningen. Kemisten Russel Marker hittade hormonet i rötterna på vild jams och dennes kollega Carl Djerassi lyckades skapa syntetisk progestagen. På 1950-talet fick Gregory Pincus medel, med hjälp av Margaret Sanger och Katherine McCormick, för att påbörja forskning kring hormonella preventivmedel. (källa)
  6. Hur många spermier som ingår i en ejakulation varierar väldigt, mycket ofta är det någonstans mellan 40 miljoner och 250 miljoner. Låga antal spermier kan bero på problem i bildningen av spermier i testiklarna. Man kan inte med säkerhet säga att en man har nedsatt fertilitet enbart utifrån antalet spermier i ejakulatet förrän antalet är långt under 40 miljoner. För en korrekt diagnos är det även väsentligt att undersöka hur spermierna rör sig och hur de ser ut. Denna information tillsammans med läkarens intervju av mannen och kroppsundersökning samt eventuella hormonundersökningar av blodet är nödvändiga för att kunna säga att mannen blivit ordentligt utredd. Läkare som sysslar speciellt med mannen och hans fortplantningsorgan kallas androloger. (källa)
  7. Sterilitet, oförmåga att fortplanta sig. Ordets motsats är fertilitet. (källa)
  8. Fertilitet är förmågan hos organismer att fortplanta sig, vilket dock inte skall förväxlas med fruktsamhet. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.