Festa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder festa, varianter, uttal och böjningar av festa

Festa synonym, annat ord för festa, vad betyder festa, förklaring, uttal och böjningar av festa.

Synonymer till festa

Vad betyder och hur uttalas festa

Festa uttalas festa och är ett verb -de.

Ordformer av festa

Aktiv

festa
infinitiv
festar
presens
festade
preteritum
festat
supinum
festande
presens particip
festa
imperativ

Passiv

festas
infinitiv
festas
presens
festades
preteritum
festats
supinum

Festa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Festa på Engelska

  • party - he has been partying for a whole week

Hur används ordet festa

  1. Ordet kommer möjligen från ett "bud" i det på 1800-talet mycket populära kortspelet vira. Ordet kan även åsyfta själva lokalen som festen hålls i – då menas normalt en lokal som tillhör studentkåren och som det återkommande ordnas fest i, till exempel på Chalmers studentkår i Göteborg, i Gasquesalen i LTH:s kårhus vid Lunds tekniska högskola (LTH), i KTH:s kårhus vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm och i Kårallen i Linköping. På exempelvis KTH, Chalmers och LiTH förekommer även verbformen "att gasqua" vilket är synonymt med att festa, dock ej nödvändigtvis i lokalen Gasquen. På många högskolor är det vanligt med tema-gasquer, där alla ska klä sig efter ett speciellt tema. (källa)
  2. I Jämtland och Härjedalen är grynost / gôm en festrätt som mestadels serveras vid högtider. Förr i tiden gav heimbuføringa (hemflyttningen från fäbodarna) ett särskilt tillfälle att festa på grynost. Detta tillfälle ansågs av en del som en större högtid än jul. (källa)
  3. Paul lämnar sin lantliga trygghet i mellanvästern för att börja på college i New York. Väl framme får han dela rum med Adam, Chris och Noah, tre killar som helst bara vill festa hela dagarna och som inte alls tycker att Paul och hans studerande hör hemma på ett college. Men Paul är fast besluten att han ska sköta sin studietid så han inte blir av med sitt stipendium, vilket inte är det lättaste med de rumskamraterna. En dag anmäler Adam, Chris och Noah Paul för att kunna kasta ut honom från rummet så att de ska kunna festa ostört. Ensam och övergiven hittar Paul husrum hos en veterinär om han hjälper till med att ta hand om djuren. (källa)
  4. Spring break betyder vårlov och är vad skollov under vårterminen i bland annat USA och delar av Kanada kallas. Vanligt förekommande är att åka till varmare breddgrader och festa. Detta sker ofta i Cancún Mexiko, i Florida, samt inte minst längs kusten i Texas till exempel South Padre Island. Man brukar ta sig till andra länder, eftersom minimiåldern för alkoholservering i USA är 21 år. (källa)
  5. Festa Dolphinarium i Varna, Bulgarien. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.