Polemik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder polemik, varianter, uttal och böjningar av polemik

Polemik synonym, annat ord för polemik, vad betyder polemik, förklaring, uttal och böjningar av polemik.

Synonym till polemik

Vad betyder och hur uttalas polemik

Polemik uttalas pol|em|ik [-i´k] och är ett substantiv -en -er.

Polemik betyder:

Ordformer av polemik

Singular

polemik
obestämd grundform
polemiks
obestämd genitiv
polemiken
bestämd grundform
polemikens
bestämd genitiv

Plural

polemiker
obestämd grundform
polemikers
obestämd genitiv
polemikerna
bestämd grundform
polemikernas
bestämd genitiv

Polemik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Polemik på Engelska

  • polemic - enter into polemic (a controversy) with sby

Hur används ordet polemik

  1. Med ett idéhistoriskt betraktelsesätt har humanismen vidare en betydande källa i Augustinus' (354-430) De civitate Dei som fick till följd att och människovärdet höjdes, och krig och mord fördömdes allmänt som något ont. Även Summa Theologiæ och dess författare, Thomas av Aquino, har spelat en viktig roll i strömningens idévärld. I den boken går Thomas i viss polemik mot kyrkliga auktoriteter som till exempel Gregorius den store, och kritiserar synen på det "aktiva livet" (livet med medmänniskor) och dess egenskap av led i släktföljdens ordning men som idkas i längden av vissa lämpade personer, och det "kontemplativa livet" (livet ägnat åt Gud) som är styrd av förnuftet som enligt Thomas är högre än handlingen. I vissa situationer erkänner dock Thomas att det aktiva livet går före det kontemplativa. (källa)
  2. Inom såväl partipolitik som samhället i övrigt har det under alla tider förekommit debatt, polemik och opinionsbildning via bland annat massmedia, genom marknadsföring, lobbying och olika slags kampanjer och demonstrationer. Även i vår tid bedrivs en omfattande samhällsdebatt i olika frågor via till exempel tidningars ledarsidor och debattsidor, inte sällan av mer eller mindre heltidsverksamma samhällsdebattörer. Dessa kan ofta vara journalister, författare eller före detta aktiva politiker, som har gjort sig kända att företräda olika ideologier, intresseorganisationer, tankesmedjor eller branscher. Inte sällan kan dessa numera försörja sig på detta genom att företräda verksamheters intressen, leda seminarier, föreläsningar eller delta som inbjudna i offentliga debattpaneler vid kongresser, mässor och andra evenemang. Några välkända exempel på svenska samhällsdebattörer är: Jan Myrdal, Jan Guillou, Maria Wetterstrand, Johan Norberg, Dilsa Demirbag-Sten, Kurdo Baksi, Anna Wahlgren. (källa)
  3. De tidigaste litterära tidskrifterna var främst ägnade åt den vetenskapliga litteraturen. Den skönlitterärt inriktade litteraturtidskriften uppstod på 1700-talet. Den användes ofta för polemik, bland annat av romantikens författare. (källa)
  4. Polemik (av grek. polemos "krig"), litterär strid, pennfejd, skriftlig meningsstrid (vanligen rörande någon vetenskaplig, teologisk, vitter, politisk eller kommunal fråga). Polemik är en omtvistad retorik avsedd för att stödja en viss position i olika kontroversiella ämnen. En person som ofta uttalar sig polemiskt kallas polemiker. Ordet kommer från grekiska πολεμικός (polemikos) som betyder "krigisk, fientlig" och från πόλεμος (polemos) som betyder "krig". (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.