Porträtt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder porträtt, varianter, uttal och böjningar av porträtt

Porträtt synonym, annat ord för porträtt, vad betyder porträtt, förklaring, uttal och böjningar av porträtt.

Synonymer till porträtt

Vad betyder och hur uttalas porträtt

Porträtt uttalas por|trätt [-ät´] och är ett substantiv -et; pl. porträtt.

Ordformer av porträtt

Singular

porträtt
obestämd grundform
porträtts
obestämd genitiv
porträttet
bestämd grundform
porträttets
bestämd genitiv

Plural

porträtt
obestämd grundform
porträtts
obestämd genitiv
porträtten
bestämd grundform
porträttens
bestämd genitiv

Porträtt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Porträtt på Engelska

 • portrait - rôle portrayal, portrait photograph, portrait of a lady (woman), a portrait of the leader of the party, paint a portrait

Hur används ordet porträtt

 1. Okej, när Gustaf leder familjen i en bordsbön som aldrig vill ta slut är han too much. Men i övrigt tecknas ett trovärdigt porträtt av den nyktra alkoholisten som i tron hittar mening och tillhörighet, men som samtidigt fortsätter brottas med svåra frågor om sanning och identitet. (källa)
 2. Välkommen att se dig om i Rådhuset på egen hand. Du får se de historiska fönstren, gamla porträtt, handmålade ordspråk och de pampiga salarna. Med den digitala guiden i appen Guide Helsingborg kan du lära dig mer om Rådhuset. (källa)
 3. Scenerna visar knarkarkvarteren, polisstationen, förhör med släktingar till de försvunna flickorna, som alla kommer från olika ursprungsbefolkningar och har hamnat i prostitution på grund av sitt drogberoende. Miranda vill göra en utställning med porträtt av de hundratals försvunna, vilket leder till problem med representation. Ferdinands skådespelarförsök handlar mest om dråpliga försök att lära sig amerikansk gangster-engelska. (källa)
 4. Med genre avses en viss motivtyp, som till exempel landskapsmåleri, porträtt eller stilleben. (källa)
 5. Med genre avses en viss motivtyp (landskap, porträtt, marint etc). (källa)
 6. Uppgifterna i ett herdaminne omfattar för varje biograferad präst vanligen fullständigt namn, födelseort och -datum, föräldrar, dödsort och -datum, utförlig meritlista över utbildning och innehavda tjänster och uppdrag, uppgifter om hustru eller man och barn, med födelse- och dödsdatum och yrkesangivelse. Vissa utgåvor innehåller även porträtt. För varje präst (dock ej för dem som levde vid bokens tryckning) finns också en vetenskapligt grundad essä som beskriver livsgärningen och karakteriserar personen. Herdaminnet publicerar också en förteckning över prästens utgivna skrifter och uppgifter om källorna för framställningen. Biografierna är vanligtvis ordnade pastoratsvis efter prästens sluttjänst. (källa)
 7. Denna novell är "ett porträtt av en dyster kärlekstörstande flicka". Novellen är inspirerad av Lefflers arbete i söndagsskolan. (källa)
 8. J.K. Galbraith tecknade ett klassiskt porträtt av privat välmåga och offentligt förfall i USA, och privat förfall och offentlig välmåga i till exempel Europa, och att det finns en korrelation mellan individualism och grad av offentliga sektorns förnyelse och skatteuttag. (källa)
 9. Kabinettsformat – ett för fotografiska porträtt omkring 1866-1930. (källa)
 10. Kistebrev (även julark, julbrev, julpapper eller kistbrev) var enkelt utförda och billiga ettbladstryck som satt fastlimmade under kistlocket eller användes som väggdekorationer. Kistebrev var mycket populära i Skandinavien från cirka 1700 till 1850. Under denna period massproducerades de för att brukas som dekoration, i folkbildnings-, propaganda- och underhållningssyfte för allmogen. Kistebreven var oftast svartvita träsnitt som handkolorerats. De bestod av en eller flera bilder med förklarande text på prosa eller vers. Motiven var gärna naivistiska, förenklade och dekorativa med ramomfattningar och ornament. De kunde skildra bibliska, historiska scener eller porträtt, och innehålla allegoriska, satiriska, äventyrliga, sedelärande eller vardagliga framställningar. Många av motiven från kistebreven är kända över hela Europa och kopierades och förvanskades för att passa de lokala förhållandena. Kistebrev var vanligast i Sverige och Danmark som hade en stor egenproduktion, men hade inte samma spridning i Norge. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.