Procentsats Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder procentsats, varianter, uttal och böjningar av procentsats

Procentsats synonym, annat ord för procentsats, vad betyder procentsats, förklaring, uttal och böjningar av procentsats.

Vad betyder och hur uttalas procentsats

Procentsats uttalas pro|cent|sats och är ett substantiv.

Ordformer av procentsats

Singular

procentsats
obestämd grundform
procentsats
obestämd genitiv
procentsatsen
bestämd grundform
procentsatsens
bestämd genitiv

Plural

procentsatser
obestämd grundform
procentsatsers
obestämd genitiv
procentsatserna
bestämd grundform
procentsatsernas
bestämd genitiv

Procentsats är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet procentsats

  1. Tullsatsen är en procentsats som räknas på tullvärdet (normalt varuvärdet enligt faktura plus fraktkostnad och eventuell transportförsäkring) och ger den tullavgift som man ska betala för varorna när man tar in dem i landet. Om tull bestäms efter andra kriterier än värde, till exempel vikt eller volym) är tullsatsen i stället (i Sverige) kronor per vikt eller volymenhet. (källa)
  2. Progressiv skatt, där den procentsats som betalas i skatt ökas om inkomsten ökas. (källa)
  3. Räntesatsen uttrycker storleken på räntan. Den anges oftast som en procentsats av lånebeloppet, antingen för en betalningsperiod eller för ett år. Om räntesatsen avser räntan för en viss betalningsperiod kallas den för enkel ränta. Avser den ett år kallas den för årlig ränta. Märk här att själva räntesatsen inte kan kategoriseras som ett pris då den uttrycks i procent. (källa)
  4. Under 1970-talet steg marginalskatten för de högsta inkomsterna i Sverige tills den nådde 87 procent 1979. Under 1980-talet sjönk denna procentsats till 75 procent. Den skattereform som gjordes 1990/1991 hade bland annat som syfte att sänka marginalskatten, "hälften kvar", och den högsta marginalskatten blev 51 procent. Sedan dess har marginalskatten stigit något. Statsbudgeten för 2016 innebar en återgång till höga marginalskatter. Detta skedde genom avtrappning av jobbskatteavdraget. Högsta marginalskatt blev ca 60 procent (vid genomsnittlig kommunalskatt) och denna nivå gällde från månadsinkomster på strax över 50 000 kr upp till 123 000 kr. En effekt av att höjningen skedde genom avtrappning av jobbskatteavdraget var att marginalskatten sjönk till 57 procent för månadsinkomster över 123 000 kronor. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.