Psalm Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder psalm, varianter, uttal och böjningar av psalm

Psalm synonym, annat ord för psalm, vad betyder psalm, förklaring, uttal och böjningar av psalm.

Synonym till psalm

Vad betyder och hur uttalas psalm

Psalm uttalas psalm [s-] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av psalm

Singular

psalm
obestämd grundform
psalms
obestämd genitiv
psalmen
bestämd grundform
psalmens
bestämd genitiv

Plural

psalmer
obestämd grundform
psalmers
obestämd genitiv
psalmerna
bestämd grundform
psalmernas
bestämd genitiv

Psalm är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Psalm på Engelska

 • psalm - psalm book, verse of a psalm

Hur används ordet psalm

 1. Ordet psalmer (väckelsesång) kommer från grekiska språket och används om psalmerna i Psaltaren i Bibeln. Dessa sjöngs i synagogan och även i den tidiga kyrkan. Så småningom började man parafrasera psalmerna från psaltaren och i takt med att dessa blev friare och friare uppstod det vi idag kallar psalmer. (källa)
 2. En gradualpsalm, av latin gradus, "en trappa upp", är en psalm som sjungs innan evangelietexten läses under en högmässa inom Svenska kyrkan. (källa)
 3. På engelska motsvarar ordet 'hymn' svenskans psalm, medan 'psalm' på engelska vanligen syftar på Bibelns psaltarpsalmer. En samling körhymner kallas för hymnarium. (källa)
 4. Inledningspsalmpsalm som inleder en gudstjänst, se Psalmer. (källa)
 5. Innan är en psalm med text och musik av Tomas Boström. (källa)
 6. En fullutbildad kantor i Svenska kyrkan förväntas behärska alla psalmerna, och välja ut vilken psalm som spelas under vilken gudstjänster. Dessutom förväntas de kunna liturgi, samt små passager som sjungs i stället för att sägas. I kantorsyrket ingår även körledning och musikundervisning. (källa)
 7. En koralbok är en typ av sångböcker vars primära innehåll är att ange noter för psalmer. Omfattningen av innehållet varierar. I gamla koralböcker förekommer att enbart noterna är med, i moderna kan en eller flera verser av texten förekomma samt uppgifter om ursprung, upphovsman, tidigare tryckta källor för berörd melodi samt vilka andra psalmer som använder samma melodi. Melodins så kallade "huvudtext" avser den psalm som anges som den vars melodi är densamma, den kan variera mellan psalmböckernas olika årgångar vilket kan försvåra identifiering av melodider. (källa)
 8. En vanlig form av parallellism i den bibliska poesin är att en tanke i första versdelen förs vidare i nästa versdel. Många talar då om syntetisk parallellism. Beteckningen syntetisk parallellism beskriver då att en tanke i en dikt eller en psalm förs vidare på ett mer intuitivt sätt än i en logisk framställning. (källa)
 9. Abyssus abyssum invocat – "Djup ropar till djup". Ur Vulgata, Psalm 42, vers 8. Ofta med tolkningen "en olycka kommer sällan ensam". (källa)
 10. I mitten av 1970-talet hade Forsman även börjat skriva sångtexter. Den första var texten var till Lasse Holms låt Minns dej som du var, vilken bland annat blev en framgång framförd av Mats Rådberg. Mellan 1981 och 2013 har 38 av hennes texter tävlat i den svenska Melodifestivalen, varav tre (Bra vibrationer (1985), Se på mig (1995) och Kärleken är (1998)) har vunnit. Hon har även skrivit texten till en psalm, Blomningstid (nr 943 i "Psalmer i 2000-talet"), samt två barnböcker. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.